Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Полонений бойовик з Росії приїхав в Україну шукати "Правий сектор"

Вівторок, 29 липня 2014, 20:05

Бійці одного з взводів 72-ої бригади, що перебувають на кордоні в Луганській області, взяли в полон двох бойовиків, один з яких родом з Росії.

Про це "Українській правді" повідомив командир взводу, який взяв полонених - Сергій Трещило.

"Вчора в районі 20 години неподалік від міста Червонопартизанськ були затримані двоє так званих ополченців. Один з них родом з міста Свердловськ, Луганської області - Ус Сергій Миколайович", - розповів він.

"Другий – громадянин Росії – Дейкін Денис Аркадійович 24 лютого 1994 року народження. Він з Краснодару. Останнє місце проживання – Ростов. Після демобілізації з Російських збройних сил обрав для місця проживання Ростов, а потім, коли дізнався, що "в Україні вбивають жінок і дітей", пішов їх захищати", - розповів військовий.

"Їх направили зайняти терикон для спостереження за нами, коректування артилерійського вогню. Ус був зі снайперською гвинтівкою, тож він мав не лише спостерігати, а й нас знищувати. Ми затримали їх неподалік від місця нашої дислокації, десь у 2-3 км від нас", - додав Трещило.

"Вони знаходяться у нас у статусі військовополонених, житимуть так само як і ми, лише  будуть обмежені у пересуванні. Коли перейдемо на "велику землю" віддамо їх відповідним органам", - додав він.

"Вони підтвердили, що отримували військову техніку і зброю з Росії", - додав командир взводу.

Трещило також розповів зі слів Дейкіна, що той пройшов табори в Ростовській області.

"Він мені розповідав, що ФСБ їх потім вивезло на полігон на тренування, а потім вони отримали військову техніку і через Провалля зайшли в Луганську область", - сказав Трещило.

"Українській правді" вдалося телефоном поговорити з обома полоненими.

Так, росіянин Денис Дейкін повідомив, що він громадянин Росії і потрапив в Україну 3,5 тижні тому.

"Тоді під час бою  в районі Червонопартизанськ/Гуково я перетнув кордон і вступив в ополчення", - розповів він.

На питання про те, які в нього були мотиви, він повідомив: "Просто як пропагандують ЗМІ по телебаченню, що Правий сектор і інші бандити, наркомани знищують мирне населення і знущаються".

"З Правим сектором і з іншими я за ці три тижні так і не зустрічався, тому я не можу сказати, змінив я свою думку, чи ні", - сказав він.

Дейкін повідомив, що в соціальних мережах шукають людей для відправки в Україну.

"Я зібрався, дізнався, де стоїть ополчення і перетнув кордон, приїхав в Україну. В тому місці, куди я прибув, зараз вже немає ополченців", - додав він.

"За цей час я був у Свердловську, Червонопартизанську, Проваллі. Тут більшість людей до ополченців ставляться лояльно, інші проти них. За ті три тижні я так до кінця і не зрозумів, яке в кого ставлення", - сказав він.

Відповідаючи на питання, від кого він отримував команди, росіянин відповів: "Ми отримували від свого командира, а йому команди передавали "болотовці".

У свою чергу Сергій Ус, якого затримали зі снайперською гвинтівкою, повідомив, що в ополчення він прийшов місяць тому.

"Десь місяць-півтора тому я пішов в ополчення. У мене дальній родич, він до дівчини їздив в інше місто, там снаряд розірвало, його зачепило. А по новинах повідомили, що почали місцеве населення розстрілювати. Люди один одному переказували, що старих будуть в концтабори забирати, тому і пішов в ополчення. Батьки їхати звідси не захотіли, тому я мав їх якось захистити", - розповів він.

 
 Сергій Ус

"Коли я прибув в ополчення, я зрозумів, що там портфелі ділять, а ми як дурні їхній сон охороняємо. Я в наряди ходив, поки всі спали, і ми під обстріли потрапляли", - розповів він про свою "службу".

Ус також повідомив, що йому не платили за те, що він "був в ополченні".

На питання про російську техніку він відповів: "Я тільки знаю, що та техніка, яка у нас була, прийшла з Росії. Щодо людей, то з Росії у нас їх небагато".

На питання, чи добре до нього зараз ставляться , коли він в полоні, він відповів:

"Так, добре. Це і здивувало".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування