РОСІЯ ОГОЛОСИЛА ВТОРГНЕННЯ. ГУМАНІТАРНОЮ ДОПОМОГОЮ

П'ятниця, 22 серпня 2014, 11:35

Російська колона з гуманітарним вантажем почала рух у напрямку Луганська без дозволу України.

"Ситуація з нескінченними штучними затягуваннями вирішення питання про початок доставки російського гуманітарного вантажу в райони Південного Сходу України стала нестерпною", - заявило Міністерство закордонних справ Російської Федерації вранці 22 серпня.

"Автоколона з багатьма сотнями тонн гостро необхідного для населення цих районів гуманітарного вантажу вже тиждень простоює на російсько-українському кордоні. За цей час із російського боку по всіх лініях і на всіх рівнях було докладено безпрецедентні зусилля для налагодження необхідних формальностей", - заявило МЗС РФ.

За словами чиновників, росіяни "пішли назустріч усім мислимим і немислимим вимогам української сторони".

"Київ кілька днів поспіль відкладав формально необхідну для Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) згоду, вигадуючи все нові приводи й паралельно нарощуючи атаки на Луганськ і Донецьк із застосуванням авіації, важкої бронетехніки проти житлових кварталів і інших цивільних об'єктів. В останні дні почастішали удари балістичними ракетами, включаючи смертоносну "Точку-У", - заявляє МЗС РФ.

21 серпня українська влада повідомили МКЧХ про готовність оформлювати гуманітарні вантажі в Луганськ, про що нібито говорили по телефону міністри закордонних справ Росії й України. Почалися митні й прикордонні процедури на КПП "Донецьк" – однак 21 серпня їх припинили з посиланням на різку активізацію обстрілів Луганська.

"Іншими словами, українська влада сама бомбить пункт призначення допомоги й із цієї причини сама ж забороняє її доставку", - стверджує МЗС РФ.

"Судячи з усього, в Києві задалися метою забезпечити повну силову "зачистку" Луганська й Донецька до Дня Незалежності, який відзначають 24 серпня. Зміцнюється відчуття, що нинішні українські керівники свідомо затягують доставку гуманітарного вантажу, щоб домогтися ситуації, коли допомогу буде взагалі нікому надавати", - заявляють там.

"Можливо, розрахунки на те, щоб підійти з таким результатом до запланованих на 26 серпня зустрічей у Мінську", - вважає МЗС Росії.

Дипломати наголошують: "Висування все нових штучних вимог і приводів уже стало знущальним. Далі терпіти подібне свавілля, відверту брехню і нездатність домовлятися не можна. Усі приводи для зволікання з доставкою допомоги людям у районі гуманітарної катастрофи вичерпані".

"Російською стороною ухвалено рішення діяти. Наша колона з гуманітарним вантажем починає рух у напрямку Луганська. Звісно, готові до її супроводу співробітниками МКЧХ і до їх участі в розподілі допомоги. Розраховуємо, що в цій акції зможуть взяти участь і представники Російського товариства Червоного Хреста", - повідомляє МЗС РФ.

"Застерігаємо від будь-яких спроб зірвати суто гуманітарну місію, яка готувалася давно, в обстановці повної прозорості й у взаємодії з українською стороною й МКЧХ", - додають там.

МЗС РФ закликає українське керівництво, США і Євросоюз "терміново перевести ситуацію на Південному Сході України в переговірне русло" і припинити застосування сили.

Телеканал сепаратистів поширив відео про проходження російської колони, де назвав приблизний маршрут конвою.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News