Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гелетей: РФ могла використати ядерну зброю в зоні АТО

Субота, 20 вересня 2014, 14:49

Міністр оборони України Валерій Гелетей під час повернення української делегації з Польщі припустив, що Росія таки застосовувала проти українських військових тактичну ядерну зброю.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив журналіст Роман Бочкала.

Такі припущення глава Міноборони обгрунтовує наявністю відповідних установок "Тюльпан" в певному районі Луганської області, свідоцтвами очевидців і характером нанесених ушкоджень. 

За даними міністра, "сили РФ нанесли два удари з самохідного міномета 2С4 "Тюльпан" по луганському аеропорту. Саме з цієї причини наші військові його покинули. Удари були такої сили, що "повністю зруйнували будівлю від п'ятого поверху до підвалу"- охарактеризував міністр.

"Якби не "Тюльпани", ми могли залишатися в аеропорту ще мінімум кілька місяців і нас би звідти ніхто нічим не вибив", - пояснив Гелетей причини виведення військ з аеропорту Луганська.

За словами Бочкали, також міністр додав, що є обгрунтовані побоювання вважати, що подібного роду удари Росія може нанести по донецькому аеропорту.

"Але поки не будуть зроблені відповідні радіологічні заміри стверджувати цього українська сторона не може", - зазначено у повідомленні. 

.

"Аеропорт може бути обміняний на Новоазовськ або інший населений пункт. Що стосується тактичної ядерної зброї, то її застосування порушує міжнародні угоди про роззброєння. У 1987 році був підписаний договір між СРСР і США про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Після розпаду Союзу тактичні ядерні боєзаряди були вивезені в Росію з території республік, які стали незалежними, в тому числі і України ", - наголошується в повідомленні.

Зброю мали знищити, але Росія цього не зробила. Значна частина арсеналу знаходиться в режимі довгострокового збереження.

Довідка, розміщена у повідомленні Бочкали, містить більш детальну інформацію про те, яке саме ядерна зброя РФ використовує проти України, де вона зберігатися і які її запаси.

Усі фото з Facebook Романа Бочкали
 
 
 
 
 
 

Пізніше у Міноборони повідомили, посилаючись на заяву глави відомства: під час штурму Луганського аеропорту російські війська застосували самохідний міномет 2С4 "Тюльпан". Окрім фугасних та активно-реактивних мін самохідний міномет може вести вогонь надмалими ядерними боєприпасами потужністю менше 1 кт.

"Про це, зокрема, можуть свідчити значні руйнування, яких зазнали будівлі аеропорту. Водночас перевірити, чи застосовувався ядерний боєприпас під час ведення вогню, або інші невідомі боєприпаси об’ємної дії, можна лише за допомогою відповідних фахівців та спеціального обладнання, що на теперішній час не є можливим через відсутність контролю за луганським аеропортом з боку сил задіяних в АТО" - йдеться у повідомленні. 

Українська правда 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...