Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росіян змусять компенсувати вартість заарештованих вілл друга Путіна

Середа, 24 вересня 2014, 14:50

До Державної думи внесено законопроект про компенсації з державного бюджету громадянам і компаніям, майно яких було відчужене іноземними судами.

Про це повідомляє РБК.

За законом домагатися компенсації зможе і Аркадій Ротенберг, чия вілла напередодні була арештована владою Італії, сказав виданню автор законопроекту Володимир Поневежський.

Згідно з документом, розмір компенсацій визначається в сумі втрат, "які заявник зазнав або може зазнати" через розглянутий іншою державою позов, призначається судом загальної юрисдикції або арбітражним судом і повинен бути виплачений у грошовій формі з федерального бюджету.

Правовою підставою позовів про компенсацію буде "вторгнення в компетенцію" російських судів і "порушення суверенітету" Росії, в разі якщо позов до російських компаній або громадян мали розглядати російські суди, вказується в пояснювальній записці до проекту.

Одночасно з присудженням компенсації суд може розглянути регресну вимогу до іноземної держави, суд якого виніс "неправосудний судовий акт".

В цьому випадку Росія матиме право вилучити майно, що належить "особі, на вимогу якої іноземним судом було винесено неправосудний судовий акт", і яке знаходиться в Росії а якщо цього буде недостатньо – також майно іноземної держави, яке знаходиться в Росії.

Дія закону поширюватиметься на всі рішення зарубіжних цивільних і арбітражних судів щодо майна російських громадян, пояснив РБК Поневежський. Приміром, у разі, якщо арештоване майно Ротенберга буде відчужене, він отримає право звернутися до російського суду з вимогою компенсації.

Раніше у вівторок стало відомо, що Італія заарештувала вілли Ротенберга на Сардинії і готель бізнесмена в Римі у зв'язку з санкціями Євросоюзу стосовно Росії. Їх вартість оцінюється в 30 млн євро.

Ротенберг вважається одним з найбільш наближених до президента Росії Володимира Путіна олігархів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування