У провінції Іспанії теж хочуть "референдум" за назалежність

Субота, 27 вересня 2014, 13:27

Президент Каталонії Артур Мас призначив проведення референдуму про незалежність провінції від Іспанії.

Про це повідомляє Німецька хвиля.

Референдум призначено на 9 листопада.

Як зазначає AP, йдеться про один з найбільших викликів для уряду Іспанії за останні роки: цей крок продовжує "сепаратистський тренд" останнього періоду у Європі.

У вересні аналогічний референдум про незалежність відбувся у Шотландії, але його учасники більшістю голосів не підтримали ідею відокремлення від Сполученого Королівства.

Разом з тим уряд Іспанії наполягає, що не допустить проведення плебісциту і задля цього оскаржить рішення у Конституційному суді. З цього приводу на позачергове засідання у неділю збереться іспанський кабмін.

Сепаратистські настрої особливо зміцніли на тлі економічної кризи, яка сильно вразила Іспанію останніми роками, зазначає Reuters. Згідно з опитуваннями громадської думки, більшість каталонців підтримують ідею проведення референдуму.

Що ж до підтримки відокремлення від Іспанії, то за це виступає приблизно половина електорату. Лише 23 відсотки опитаних вважають, що референдум має відбутися навіть, якщо рішення про його проведення заблокує Конституційний суд Іспанії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування