Швеція п'ятий день вистежує підводний човен, що може бути російським

Вівторок, 21 жовтня 2014, 15:46

ВМС Швеції п'ятий день поспіль шукають іноземний підводний човен у водах Стокгольмського архіпелагу, де раніше було помічено "іноземну підводну діяльність".

Швеція закрила повітряний простір над частиною Стокгольмського архіпелагу, пише BBC Україна із посиланням на своє джерело у владних структурах Швеції.

В операції з пошуку об'єкта, який імовірно є підводним човном, за даними британської Financial Times, беруть участь сотні шведських військових.

Як повідомило ВВС джерело в уряді Швеції, підводний об'єкт був помічений вперше за 25 км від Стокгольма.

Раніше представник збройних сил Швеції сказав, що у військових є щонайменше три достовірних свідчення "іноземної підводної діяльності" у водах Стокгольмського архіпелагу.

ВМС Швеції шукають підводний човен іноземної розвідки. Фото: expressen.se 

У міністерстві оборони Росії припустили, що на півдні Стокгольмського архіпелагу, ймовірно, була помічена голландська субмарина "Брюінвіс". Але Нідерланди заявили, що ці підводні човни не могло бути в тому місці, де виявили ознаки невідомого підводного об'єкта.

Останніми місяцями російські військові літаки неодноразово порушували повітряний простір Швеції та Фінляндії.

Магнус Крістіанссон зі Шведського національного коледжу оборони вважає, що невідомим підводним об'єктом, який шукають шведи, є все-таки російський підводний човен. Як відзначає експерт, за останні місяці активність російських військових у регіоні зросла, однак останній інцидент говорить про те, що тактика Москви дещо змінилася.

"Зміна полягає в тому, що зараз це секретна операція в територіальних водах Швеції, яка є частиною підготовки до можливого конфлікту. В цьому полягає основна відмінність від попередніх інцидентів, які були своєрідними "дипломатичними сигналами", - каже пан Крістіанссон.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...