Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада дозволила конфісковувати майно Януковича і спонсорів тероризму

Вівторок, 7 жовтня 2014, 12:36

Депутати підтримали проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини.

Законопроект №4448-а змогли підтримати аж із четвертої спроби. Після дебатів і погроз оприлюднити прізвища тих, хто не голосує, укотре повернулися до голосування – і 235 депутатів підтримали його у першому читанні, а 253 депутати - у другому і в цілому.

Таким чином, зокрема, Верховна Рада дозволила заочне засудження і конфіскацію майна осіб, які перебувають у міжнародному розшуку за злочини проти України.

При цьому частина депутатів порівнювала це з голосуванням за "диктаторські закони" Віктора Януковича 16 січня, а інші наголошували, що цей закон дозволить притягнути Януковича і його поплічників до відповідальності, а також конфіскувати майно осіб, які підтримують тероризм.

Комітет законопроект підтримав, але з однією поправкою.

Віталій Журавський сказав: "При здійсненні заочного провадження особлива увага має бути звернена на права звинуваченого, адже тут є висока імовірність порушення його процесуальних прав. Частково це вирішується шляхом запровадження захисника в такому провадженні, а також тим, що таке провадження починається виключно за ухвалою слідчого судді, а не самостійно слідчим чи прокурором".

Міністр юстиції казав: "Цей закон дає закінчити десятки кримінальних справ проти колишніх високопосадовців: у першу чергу, Януковича, Арбузова, "Сім’ї" так званої – по яких на разі арештовані активи на десятки мільярдів гривень, але вони не можуть бути стягнені в бюджет, тому що необхідне рішення суду".

"Цей закон повністю відповідає європейським стандартам, він пройшов експертизу експертів Ради Європи… Ті, хто зараз за нього не голосують, дають можливість не повернути в бюджет ті кошти, які кралися в українських пенсіонерів, в українського бізнесу протягом останніх 4 років", - сказав він.

"Проголосуйте за цей закон. Він є зваженим, він стосується виключно корупційних злочинів, злочинів по тероризму і національної безпеці. Він фактично дає можливість українському правосуддю закінчити кримінальні справи і винести вироки по режиму Януковича", - заявив доповідач.

Спікер Олександр Турчинов підсумував: "Треба нам боротися за очищення країни, повертати вкрадений ресурс. Це принципова річ".

"Ті, хто не голосують, будуть надруковані в газеті "Голос України", регіональних виданнях, я також попрошу "Урядовий кур’єр" надрукувати ці прізвища", - пригрозив спікер, а потім пристав на пропозицію депутата Сергія Капліна також показувати ці прізвища "посіпак Януковича" рядком на телеканалі "Рада".

"Хто не голосує, прізвища великими літерами напишемо – і в чорну рамку, скрізь по країні напишемо", - сказав Турчинов.

Коли спершу законопроект не підтримали, він заявив, що ці люди "працюють на Януковича".

Валерій Мошенський заявив: "Зараз те, що відбувається – це зразкове повернення до 16 січня. Нам сьогодні знову нав'язують цей закон. Що в цьому законі можна зробити? Організувати "трійки" – і людина, будучи у відрядженні або на відпочинку, приїжджає й дізнається, що її арештували й вона уже засуджена. Народ не вибачить такого закону, це антидемократія".

"Що стосується Януковича – давайте окремий закон зробимо, і повернемо всю цю банду й будемо їх судити. І не треба пов'язувати... Перетворювати країну на 1933-й, в '37-й рік – не можна", - заявив він.

Турчинов сказав: "Закон пройшов експертизу і відповідає європейським стандартом. Він стосується не тих, хто у відрядженні, а тих, хто втік із країни і ховається від українського судочинства".

"Регіонал" Нестор Шуфрич теж заявив: "Це один із законів, які було прийнято 16 січня. Так что "вєрной дорогой идете, товарищи".

Соболєв відповів йому: "Коли це стосується боротьби з тероризмом, фінансування тероризму, а не боротьби зі своїми опонентами, – парламент буде ухвалювати рішення про те, що щоб Янукович і Ваші товариші притягалися до кримінальної відповідальності разом із Пшонками і Азаровими, незалежно ні від чого. Щоб вони зараз не отримували російське громадянство і далі тримали своє майно, фінансуючи терористів, а щоб наші правоохоронні органи отримали право таких осіб притягувати до кримінальної відповідальності".

"Саме на це і направлено законопроект: конфіскація майна всіх осіб, які підтримують тероризм, прямо фінансують терористичну діяльність", - додав він.

Ганна Герман теж казала: "Справді, ми за подібні закони голосували 16 січня – і я думаю, що сьогодні повинні проголосувати. Все, що вкрадено, має бути повернуто, незалежно від того, чи є та людина в Україні… Я б хотіла також нагадати про мільйони Лазаренка…".

А Олександр Миринй зі "Свободи" сказав, що закони подібні лише назвами, а суть і принципи – "абсолютно різні".

Шуфрич зрештою заявив: "Якщо ти нагадив і втік, то ти мусиш нести відповідальність… Я за цей закон вже замахався голосувати. Давайте будемо мужиками. Той, хто не голосує, хоче втекти з країни...".

Після цього назбиралися голоси на підтримку документа. Але Турчинов усе одно пообіцяв опублікувати імена тих, хто не голосував.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...