У БПП будуть вирішувати, що робити з незгодними депутатами

Понеділок, 15 грудня 2014, 15:53

Фракція Блока Петра Порошенка буде обговорювати  питання голосування окремих депутатів, які йдуть врозріз із голосуванням усієї фракції.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" заявив "сірий кардинал" БПП і права рука президента Петра Порошенка – Ігор Кононенко, відповідаючи на запитання, чи можуть бути виключення із фракції через голосування врозріз із її рішеннями.

"Я не готовий сказати. Із цим буде визначатися фракція. Ця інформація буде аналізуватися, і виноситися на засідання фракції. Тобто це буде предметом обговорення фракції", - сказав він.

При цьому Кононенко повторив свою думку, що депутати можуть іноді голосувати врозріз із рішенням фракції, але це не має бути системно.

"Особисту думку кожного депутата, безумовно, необхідно поважати, і я допускаю, з тих або інших питань голосування окремих депутатів може йти в розріз із голосуванням усієї фракції. Але якщо це відбувається постійно й систематично протягом тривалого періоду, тоді питання", - сказав він.

"Якщо позиція депутата настільки радикально відрізняється від позиції всієї фракції, то можливо бути йому не місце в цій фракції. Можливо, йому дійсно варто знайти інший формат", - уважає Кононенко.

"Знову ж, моя думка – якщо це депутат мажоритарник, який приєднався до фракції, безумовно, він має право шукати свій формат у парламенті. Але якщо це депутат-списочник, однозначно позиція цього депутата повинна бути, що якщо його ідеологія не дозволяє йому ухвалювати рішення в унісон із фракцією, напевно, він повинен думати про своє місце в парламенті. Тому що вийти із фракції й залишитися незалежним депутатом, некоректно", - вважає Кононенко.

Він зазначив, що "на сьогоднішній день ще не прийняте положення про фракцію",  і висловив сподівання, що воно буде прийнято "найближчим часом".

"Я усвідомлюю, що парламент найбільш демократичний інститут влади, який може бути", - при цьому сказав він.

Відповідаючи на запитання про імперативний мандат, Кононенко сказав:

"Я спілкувався з юристами із цього приводу. Однозначної відповіді на це питання не одержав. Висновок, який я зробив для себе, виходячи із цього спілкування, що так, у депутата є зобов'язання увійти у фракцію, то якщо він вийшов із фракції, у нього немає зобов'язань скласти мандат. Як мені прокоментував один з юристів: у нас м'який імперативний мандат. Тому як позбавляти його депутата не знає ніхто", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування