Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Кузьмін заявляє, що заради Кучми дали хабар у мільярд доларів

Четвер, 18 грудня 2014, 23:41

Колишній перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін заявляє, що за припинення кримінальної справи проти Леоніда Кучми у справі про вбивство Георгія Гонадзе було сплачено хабар у мільярд доларів.

Про це він заявив в ефірі телеканалу "1+1".

"У 2013 році ми отримали інформацію про те, що за закриття карної справи проти Леоніда Кучми було сплачено безпрецедентний хабар у мільярд доларів. Стало відомо, що гроші за мовчання отримали і деякі свідки цієї справи і учасники процесу", - сказав Кузьмін.

 

"У пакет домовленостей з минулою владою входило і моє звільнення з прокуратури з притягненням до кримінальної відповідальності за сфальсифікованим обвинуваченням. Ми хотіли перевірити цю інформацію слідчим шляхом, але не встигли", - сказав він.

Хоча він жодним чином не прокоментував той факт, що після цього звільнення з ГПУ, він був призначений заступником секретаря РНБО до 5 березня 2014 року.

Крім того, Кузьмін заявив, що Кучма та його "родина" мають настільки великий вплив в Україні та в світі, що мало хто в країні здатен з ним тягатись.

"Саме ця родина завжди впливала на президента Януковича. Багато опозиціонерів знають роль Кучми і їх зятя в їхніх власних долях. Тому скажу, що ця родина і зараз намагається впливати на всі важливі події в Україні. Тому Кучму не викликали і не викликають до суду. На жаль, в Україні мало політиків, які не дозволяють цій родині чинити на них тиск. Сподіваюся, що Порошенко і Яценюк зможуть протистояти цьому тиску", - сказав він.

"На плівках Мельниченка є все, що необхідно прокурору і судді для розгляду справи і прийняття правильного процесуального рішення", - сказав він і додав, що були готові для суду матеріали щодо Кучми і тривало розслідування щодо "підбурювачів".

"По матеріалах кримінальної справи на причетність до цього убивства перевірялись екс-президент Кучма і екс-голова адміністрації і екс-спікер парламенту Литвин", - сказав Кузьмін.

Як відомо, Кузьмін був першим заступником Генпрокурора і курував найбільш резонансі справи, в тому числі справу про вбивство Гонгадзе, переслідування Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

27 червня 2014 року Кузьміна оголошено у розшук, у тому числі міжнародний. Щодо Кузьміна проводиться досудове розслідування за підозрою в організації у 2010 році незаконного затримання екс-глави МВС Юрія Луценка та підбурювання судді Печерського суду столиці до обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 

Як відомо, нині Кучма є представником України на Мінських перемовинах щодо ситуації на Донбасі.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування