Глави МЗС у Берліні закликали відвести важке озброєння на Сході України

Четвер, 22 січня 2015, 00:45

Міністри закордонних справ України, Росії, Німеччини і Франції висловили занепокоєння спалахом бойових дій на Донбасі, закликали припинити вогонь, відвести важкі озброєння, дотримуватися "режиму тиші" та просувати можливості встановлення миру на Донбасі.

Про це йдеться в їх спільній заяві, поширеній за результатами зустрічі в Берліні.

 

"Міністри закордонних справ Франції, Німеччини, Росії та України продовжили свою дискусію, спрямовану на мирне врегулювання кризової ситуації в східній Україні на базі Мінської угоди, з урахуванням стійкого політичного процесу", - йдеться в заяві.

Вони наголошують своє серйозне занепокоєння тим, що їхній заклик до повного дотримання "режиму тиші" не був почутий, і навіть навпаки - серйозна ескалація боїв на Донбасі спричинила загибель багатьох людей, включно з цивільними.

Це має бути негайно припинене, а режим припинення вогню - відновлений, наголошують чотири міністри. Вони закликають всіх учасників подій цілковито його дотримуватися.

Міністри закликають усі втягнені сторони зупинити ворожість і відвести важкі озброєння відповідно до умов щодо Лінії розмежування згідно з додатком до Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року, де їх зможе контролювати спеціальна моніторингова місія ОБСЄ за підтримки узгоджених механізмів на місцях.

Міністри підтверджують, що відчутний поступ у повному втіленні Мінських домовленостей має бути досягнений напередодні планованого саміту в Астані, зокрема, шляхом створення належних умов для дієвого припинення вогню, шляхом домовленостей про можливості доставки гуманітарної допомоги та продовження звільнення полонених.

Міністри підтверджують свою підтримку Тристоронньої контактної групи і закликають усіх підписантів Мінських домовленостей зустрітися найближчими днями й обговорити припинення вогню та виведення важких озброєнь відповідно до умов Лінії розмежування, узгоджених у Мінську 19 вересня, а також створити умови для повного втілення Мінських домовленостей.

Вони також закликають Тристоронню контактну групу створити робочі групи по окремих аспектах Мінських домовленостей.

Укрінформ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...