Яценюк розкрив задум Кабміну: Не надзвичайний стан і не воєнний стан

Понеділок, 26 січня 2015, 15:39

Кабінет міністрів запроваджує режим надзвичайної ситуації на територіях Донецької та Луганської областей і режим підвищеної готовності на всій території України.

Про таке рішення повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час виїзного засідання уряду в ДСНС у понеділок, 26 січня.

"Прошу не плутати це з надзвичайним станом і воєнним станом, які вводяться рішенням парламенту. Наше рішення спрямоване тільки на одне – всі повинні працювати 24 години на добу і 7 днів на тиждень", - наголосив він.

Мета цього, за словами Яценюка, – "повна координація діяльності всіх органів влади для забезпечення безпеки громадян і цивільного захисту населення".

Уряд також вирішив створити Державної комісії з надзвичайних ситуацій. Її головою є прем'єр-міністр, заступниками – віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко та голова ДСНС Сергій Бочковський.

Кабмін вирішив створити регіональні координаційні центри з надзвичайних ситуацій – у кожній області під керівництвом голови обласної держадміністрації. Завдання державної і регіональних комісій – інвентаризація об'єктів цивільного захисту і формування запиту на постачання матеріально-технічних цінностей.

Яценюк доручив головам ОДА сформувати такі запити: "У цьому єдиному реєстрі запитів повинна бути інженерна техніка, матеріально-технічне і речове майно, ліки, харчування".

Голові ДСНС також доручено сформувати єдиний запит щодо інженерної техніки, бо "терористи знищили десятки одиниць інженерної техніки служби з надзвичайних ситуацій".

Міністру охорони здоров'я Олександру Квіташвілі разом із Держрезервом доручено провести інвентаризацію складів і невідкладно подати КМУ рішення про розбронювання цінностей держрезерву, в тому числі лікарських засобів та медичних препаратів.

Після узагальнення всіх запитів на медикаменти, МОЗ має попросити західних партнерів і міжнародні організації про додаткову гуманітарну допомогу у вигляді тих ліків і медичних засобів, які потрібні "для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації", сказав Яценюк.

Він доручив Державному резерву, Міністерству аграрної політики та продовольства і ПАТ "Аграрний фонд" перевірити, "що реально, а не на папері, є на елеваторах і на складах".

"Держрезерву – розбронювати цінності. Міністерству фінансів – виділити додаткові кошти з резервного фонду на матеріально-технічне забезпечення Служби з надзвичайних ситуацій та державного резерву. Міністерству АПК через аграрний фонд – забезпечити потребу, якщо така потреба буде, в продуктах харчування, в першу чергу в борошні й зернових", - сказав прем’єр.

"Сьогоднішнє рішення означає, що в країні створена єдина система захисту громадян. Державна комісія з надзвичайних ситуацій разом із відповідними регіональними комісіями несе всю повноту відповідальності за стан справ у кожній окремо взятій області", - наголосив Яценюк.

"Міністерство економіки повинно звести потреби регіонів з можливостями регіонів по виготовленню продукції, необхідної для ліквідації надзвичайної ситуації, в кожній окремо взятій області. Далі відповідно до закону уряд прийме рішення про те, щоб профінансувати з резервного фонду", - сказав Яценюк.

"У країні введений особливий режим після мобілізації. Ми підвищили рівень до підвищеної готовності й надзвичайної ситуації. Це означає, що в місцевих бюджетах в обов’язковому порядку повинні бути передбачені кошти на ліквідацію надзвичайних ситуацій, на мобілізацію, на забезпечення медикаментами, на забезпечення продуктами. Центральний уряд дасть свою частину, але я закликаю вас забезпечити ваш шматок роботи", - сказав прем’єр.

Міненерго має забезпечити паливно-мастильними матеріалами регіони, щодо яких буде надано запит ДСНС.

Яценюк доручив: "У школах, лікарнях, по всіх ЗМІ по всіх областях – чітко в щоденному режимі інформування громадян про стан безпеки, інформування громадян, що робити у випадку настання надзвичайної ситуації, куди дзвонити, куди їхати. Інформування громадян про наявність матеріально-технічних запасів, ліків, харчування, техніки".

Він наголосив голові ДСНС на необхідності навчань із цивільного захисту громадян.

Яценюк доручив головам ОДА привести в порядок споруди цивільного захисту, "щоб їх можна було експлуатувати, щоб там люди могли вкритися у випадку необхідності".

Засідання Держкомісії з надзвичайних ситуацій будуть регулярними. Заступник голови Комісії проводитиме оперативні наради щоденно.

"Ми повинні захистити людей. Для цього збудована вся державна машина - для захисту кожної людини", - заявив Яценюк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News