Свобода у світі у найбільшій за 25 років біді. Росія пасе задніх, Україна змінюється – звіт

Середа, 28 січня 2015, 10:24

Рівень свободи у світі знижується дев'ятий рік підряд і наразі є найгіршим за останні 25 років.

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Freedom House "Свобода у світі – 2015".

"Визнання демократії як основної світової форми правління і міжнародної системи побудови демократичних ідеалів знаходиться під найбільшою загрозою за останні 25 років. Донедавна найбільш авторитарні режими поважали міжнародні угоди і на словах поважали конкурентні вибори і права людини. Сьогодні вони віддають перевагу, по суті однопартійній системі, і прагнуть скинути з себе обмеження базових дипломатичних принципів", – заявив віце-президент дослідження Арч Паддінгтон.

У звіті Україна визнана частково вільною країною з позитивним ростом показників практично за всіма пунктами. Вона отримала по три бали з семи за загальним рівнем свободи, громадянськими свободами та політичними правами (1 пункт – найвищий рівень свободи, 7 пунктів – найнижчий).

У той же час Росія визнана не вільною країною, отримавши по кожному вище згаданому пункту шість балів.

Крим виділений в окремий звіт і теж визнаний не вільним. У нього справи ще гірші, ніж у Росії – загальний рівень свободи тут оцінений у 6,5 пункта, громадські свободи – у 6, політичні права – у 7, тобто найгірший рівень.

При цьому, порівняно з минулим роком, в Україні зафіксовано покращення показників, у Росії – погіршення. Окремо зазначається, що вперше рівень Росії виявився лиш трішки кращий, ніж в Туркменістані та Узбекистані.

"Рейтинг громадянських свобод в Росії погіршився з 5 до 6 через посилення контролю над ЗМІ, радикальному збільшенні рівня пропаганди на контрольованому державою телебаченні і нові обмеження можливості деяких громадян подорожувати закордон", – йдеться у документі.

Загалом зі 195 країні 89 визнані вільними, 55 – частково вільними і 51 – не вільною.

В документі вказується, що значний вплив на погіршення рівня свобод мало вторгнення Росії в Україну, анексія Криму та підтримка бойовиків.

"В кінці серпня, зрозумівши неминучість поразки сепаратистських сил, Путін ввів регулярні російські війська в східну Україну, при цьому публічно заперечуючи їхню присутність", – зазначають автори звіту.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування