Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенко підписав закон про зниження кворуму для зборів акціонерів

Середа, 28 січня 2015, 21:06

Президент Петро Порошенко підписав закон про зниження кворуму, необхідного для проведення загальних зборів акціонерного товариства, з 60% до 50%+1 акція.

Про це повідомляє прес-служба президента.

"Президент Петро Порошенко підписав Закон "Про внесення змін до статті 41 Закону України "Про акціонерні товариства" щодо кворуму загальних зборів акціонерних товариств з мажоритарними корпоративними правами держави", - йдеться у повідомленні.

Раніше законодавством України була встановлена вимога щодо визнання правомочності загальних зборів акціонерного товариства (кворуму) лише за умови, коли у зборах беруть участь акціонери, що володіють в сукупності не менш як 60% акцій, що голосують.

Це давало можливість власникам, які сукупно володіють від 40% до 50% акцій, навмисно блокувати проведення загальних зборів. Що призводило до свідомого затягування в ухваленні важливих рішень акціонерами, а також спричиняло зловживання та порушення корпоративних прав та інтересів більшості акціонерів.

Зазначена проблема безпосередньо стосується порушення корпоративних прав та інтересів держави як мажоритарного акціонера в низці акціонерних товариств та спричиняє фінансові втрати для держбюджету.

Законом доповнено статтю 41 Закону України "Про акціонерні товариства" частиною третьою щодо визначення кворуму загальних зборів акціонерного товариства, у статутному капіталі якого є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 і більше відсотків простих акцій товариства, за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками більше ніж 50 відсотків акцій, що голосують.

Для АТ з часткою держави закон набирає чинності відразу після підписання, для приватного сектора - з 1 січня 2016 року.

Як повідомлялося, держава володіє 50+1% акцій ПАТ "Укрнафта", проте регулярно відчуває проблеми з проведенням зборів акціонерів цієї компанії. Зокрема, структури групи "Приват" Ігоря Коломойського, які контролюють 42% компанії, найчастіше ігнорують зібрання.

Як відомо, 13 січня Верховна Рада прийняла закон про зниження кворуму, необхідного для проведення загальних зборів акціонерного товариства, з 60% до 50%+1 акція.

Економічна правда

Нагадаємо, одразу після ухвалення закону Верховною Радою, експерти висловили думку, що він не рятує від блокування зборівакціонерів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування