З 2016 року українські техстандарти замінять європейськими - наказ МЕРТ

Понеділок, 5 січня 2015, 12:25

Починаючи з 1 січня 2016 року європейські та міжнародні технічні стандарти (нормативні документи) будуть використовувати на території України замість існуючих національних техстандартів.

Таке рішення, затверджене наказом міністерства Економічного розвитку та торгівлі, було опубліковане 5 січня на сайті МЕРТ.

Ці зміни відбуваються згідно до Угоди про асоціацію, яка була ратифікована Верховною радою 16 вересня 2014 року, нагадує міністерство.

Як відомо, Україна, Росія та ЄС досягли домовленості про те, що виконання економічної частини УА буде відкладене до 2016 року. Адаптація техстандартів є частиною "відкладених" положень угоди. Однак, за наказом МЕРТ, підготовка до виконання економічної частини УА має провадитися вже зараз.

Згідно з наказом, департамент технічного регулювання і метрології міністерства має опублікувати на офіційному сайті відомства перелік змін у національних технічних стандартах.

Водночас, національний орган стандартизації "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" протягом 2015 року зобов'язаний деталізувати актуальні зміни технічних стандартів і надати всю доступну інформацію виробникам, учасникам ринку, експортерам та іншим суб'єктам господарювання.

Адаптація європейських техстандартів має полегшити вихід на європейський ринок українських виробників.

Рішення МЕРТ стосується лише виробництва нехарчової продукції. Для виробників харчової (в тому числі сільськогосподарської) продукції діють інші нормативні документи – фітосанітарні стандарти.

"Європейська правда" наводить фотокопію рішення МЕРТ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування