Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк: Ми не віримо словам і паперам, нам потрібна військова потужність

П'ятниця, 13 лютого 2015, 12:59

Аби Росія виконала Мінські домовленості, потрібно підвищити військові можливості України, вважає прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Про це він сказав в інтерв’ю CNN, повідомляє урядовий портал.

"Разом із нашими західними партнерами ми повинні зробити все, щоб підвищити військові можливості України – аби гарантувати, що Мінські домовленості будуть виконані Росією", - заявив Яценюк.

Він наголосив, що Україні потрібні "реальні й відчутні гарантії, як виконати Мінські домовленості".

Яценюк нагадав, що 1994 року Україна відмовилася від свого ядерного арсеналу за "сумнозвісним Будапештським меморандумом".

"Низка держав, у тому числі Росія, надали гарантії Україні щодо її територіальної цілісності та незалежності. І Росія порушила цю угоду, незаконно анексувала Крим, захопила частину незалежної країни – українську землю – і порушила свої міжнародні домовленості", - сказав він.

"Які гарантії є сьогодні для України? Підпис російського президента чи російських агентів?  Це не дасть нам жодних реальних гарантій. Найкраща гарантія – щоб Україна була стійкою й сильною країною, яка може себе захистити", - заявив прем’єр.

"Це включатиме все, що покращить та збільшить військову потужність України, її економічну потужність та зробить Україну сильною державою", - наголосив Яценюк.

Коментуючи досягнуті у Мінську домовленості, він сказав, що високо цінує зусилля президента Петра Порошенка, який "разом і за підтримки канцлера Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Франсуа Олланда досягли тимчасового перемир’я":

"Це, можливо, зможе прокласти шлях до довгострокового миру", - сказав Яценюк.

Водночас він нагадав, що у вересні минулого року вже були підписані Мінські домовленості. "Український президент та уряд зробили все, щоб виконати їх. Але Росія, як завжди, ці домовленості порушила", - сказав Яценюк.

"Ми не віримо жодним словам і жодним паперам. Маємо вірити тільки діям", - заявив він.

"Мати переговори з президентом Путіним – це завжди виклик. Адже я розумію, що основна мета президента Путіна – знищити Україну та виконати свою "священну місію" – боротися з Заходом", - додав Яценюк.

Він наголосив на важливості спільних дій України, ЄС та США і тиску, аби "Росія дотримувалася домовленостей", бо відбувається "геополітичний конфлікт".

"Росія – це загроза не лише для України. Росія – це загроза для ЄС, країн-членів НАТО, для глобального порядку та міжнародного права. Ми маємо відновити цей порядок і зупинити Росію, яка порушує міжнародні принципи і норми, намагається перекроїти кордони, встановлені після Другої світової війни", - заявив Яценюк.

"Росія повинна заплатити ціну за незаконну анексію Криму та вторгнення на Східну Україну", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: