Київський патріархат виступив на захист скандального регіонала-забудовника

Четвер, 5 лютого 2015, 12:46

Українська православна церква Київського патріархату стверджує, що на неї здійснюється тиск з метою змусити відмовитися від послуг компанії, яка здійснює забудову на Десятинному провулку 3-5 у Києві.

Про це сказано у повідомленні УПЦ КП.

"…цей тиск ми маємо підстави розглядати як намагання примусити Київську Патріархію відмовитися від послуг нинішнього забудовника на користь іншого, "правильного", – йдеться у повідомленні.

У Київському патріархаті нагадали, що раніше суди підтвердили його право на цю забудову.

Як відомо, 3 лютого законність цієї забудови розглядалася земельною комісією Київради. При цьому на засідання прийшла група людей у військовій формі з шевронами батальйону "Донбас" у супроводі людини у рясі, яка потім виявилася настоятелем київського храму Петра і Павла Петром Ландвитовичем – заступником голови господарчого управління КП.

Відповідаючи на запитання присутніх на засіданні громадських активістів, люди у військовій формі стверджували, що прибули для захисту інтересів патріарха Філарета. Втім, комбат "Донбасу" Семен Семенченко пізніше назвав цих людей самозванцями і запевнив, що вони не мають відношення до батальйону.

За словами громадської активістки Юлії Нікітіної, спершу комісія планувала розглянути рішення про скасування забудови та розірвання договору оренди земельної ділянки, але чомусь проголосовала рішення про призупинення будівництва та приведення будівлі у відповідність з "історико-містобудівним обґрунтуванням".

Як пояснив "Українській правді" керівник комісії Володимир Прокопів, зокрема це означає, що будівлю, яка вже зведена на дев'ять поверхів, треба знизити до семи.

Нікітіна стверджує, що київська влада не має правових важелів, щоб змусити забудовника це зробити, тому жодного результату таке рішення не матиме.

У свою чергу заступник голови Інформаційного управління Київської Патріархії Андрій Ковальов заявив УП, що мова взагалі йшла про п'ять поверхів, а решту забудовник звів на свій розсуд. Втім, у своєму повідомленні КП стверджує, що Ковальов взагалі не уповноважений коментувати цю справу, тому його слова не слід враховувати.

Забудова здійснюється на Старокиївській горі на залишках фундаменту палацу князя Володимира 10 сторіччя. Сам фундамент, стверджують активісти, був знищений під час нинішньої забудови.

Місце будівництва знаходиться на території одразу чотирьох охоронних зон, серед яких – заповідник "Софія Київська".

Сам Десятинний провулок знаходиться у буферній зоні пам'ятки всесвітнього значення, що перебуває під охороною ЮНЕСКО.

Втім, у Київському патріархаті стверджують, що при забудові жодні історичні цінності не пошкоджуються.

Забудовником є компанія "Інтеграл-Буд", яку пов'язують з депутатом Верховної Ради від групи "Економічний розвиток" Володимиром Зубиком, який раніше був у фракції Партії регіонів і голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування