Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС: фільм про Крим - це явка з повинною Путіна

Середа, 11 березня 2015, 16:09

Фільм російського телеканалу "Росія 1" "Крим. Шлях на Батьківщину" - це міжнародна явка з повинною і свідчення того, що український півострів був захоплений за наказом вищого російського керівництва, з використанням спецслужб.

Про це на брифінгу в середу в Києві повідомив речник МЗС Євген Перебийніс, передає ЛІГАБізнесІнформ.

Коментуючи висловлювання керівника РФ Володимира Путіна в анонсі фільму, Перебийніс сказав:

"Анонсовані зізнання надзвичайно важливі в контексті майбутньої відповідальності... Фактично в Кремлі визнали, що Крим був захоплений за наказом вищого російського керівництва з використанням спецслужб і збройних сил РФ, а рішення Верховної Ради АРК під загрозою сили були сфальсифіковані".

За словами Перебийноса, точно так само сфальсифіковані були і результати нелегітимного "референдуму", який став тільки ширмою для силового захоплення і окупації Росією частини території України.

"Тим самим Росія визнає, що вчинила міжнародний злочин - незаконне... заволодіння територією іншої держави шляхом військової агресії. Обтяжуючим фактором є те, що це було зроблено державою-членом Ради безпеки ООН", - сказав він.

Перебийніс звернув увагу, що Кремль зухвало підтверджує участь своїх збройних сил і спецслужб в прихованій агресії проти України як мінімум з 22 лютого 2014 року - як за допомогою так званої евакуації Віктора Януковича та перешкоджанням у притягненні його до відповідальності за скоєні тяжкі злочини, так і через захоплення будівель органів держвлади України в Криму і застосування зброї при захопленні українських військових об'єктів на півострові.

"Така міжнародна явка з повинною, очевидно, має для Кремля якісь внутрішньополітичні іміджеві вигоди. Аналізувати це нам зараз нецікаво. Головне, що публічні визнання російського керівництва... усувають навіть найменші сумніви в тому, що Росія кинула виклик принципам сучасного світоустрою і має понести за це відповідальність ", - сказав він.

У МЗС України розраховують, що повна версія фільму свого часу стане джерелом важливих свідчень і доказів у справі розслідування міжнародних злочинів Кремля.

Україна також закликає світ до жорсткої реакції на ці зізнання, які "мали б покласти край будь-яким спробам умиротворити агресора і розмовам про ослаблення санкцій тиску на нього".

Як відомо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк попросив Міністерство юстиції відправити фільм "Крим. Шлях на Батьківщину" в Гаазький трибунал.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування