Ледь не половина росіян вважає "пряму лінію" Путіна "показухою"

П'ятниця, 17 квітня 2015, 11:45

46% росіян не хотіли задавати президенту РФ Володимиру Путіну питання, вважаючи пряму лінію "показухою" і не сподіваючись отримати відповідь.

Про це свідчать результати опитування фонду "Общественное мнение" (ФОМ), яке проводили 11-12 квітня серед 1500 респондентів в 43 регіонах РФ, пише "Комерсант".

72% опитаних знали, що 16 квітня Путін проведе пряму лінію. 27% росіян були не в курсі цього.

Більше інших про підготовку прямої лінії були поінформовані росіяни старше 60 років (86% у цій віковій групі). Дивитися спілкування президента з населенням планували 59%, частіше інших про це заявляли теж люди похилого віку (81% серед них).

Чверть опитаних не збиралася дивитися пряму лінію.

46% опитаних не хотіли задавати Путіну питання, тому що "все одно на всі він не встигне відповісти". Пряма лінія, на їхню думку, – "це все показуха", "нічого на краще не зміниться".

Питання про добробут громадян хотіли б поставити своєму президенту 15% росіян. Їх, зокрема, цікавили теми "боротьби зі зростанням цін", "підвищення зарплат", а також "можливості поліпшення життя людей у цілому".

Ще 10% запитали б президента про соціальні виплати й пільги, 4% – про економічні проблеми, по 3% – про боротьбу з корупцією, про боротьбу з безробіттям, про житлові проблеми, про проблеми ЖКГ і про охорону здоров'я.

1% респондентів бажали висловити президенту "слова підтримки й схвалення його роботи".

Президент ФОМ Олександр Ослон сказав виданню, що в 46% тих, хто не хотів нічого запитувати в президента, входить "чітка група населення, яка негативно ставиться до Володимира Путіна", ті, "хто розуміє, що їхні проблеми – це рівень начальник ЖЕКу, а не президента", і ті, хто "не може сформулювати своє питання".

А політолог Григорій Добромелов вважає, що формат прямої лінії себе вичерпує: "Коли ця передача лише з'явилася, вона була вкрай популярна й затребувана, але за 15 років від неї втомилися".

За його словами, частина населення зрозуміла, що їхні питання нічого не змінять.

"Сам Путін втомився від цього щорічного спілкування у прямому ефірі, а пряма лінія набуває ритуального характеру. На програму приходять ритуальні персонажі – (екс-міністр фінансів) Олексій Кудрін, (головний редактор "Эхо Москвы") Олексій Венедиктов. Президентові обов'язково надходять прохання від громадян, і він, як фокусник, дістає з циліндра кролика й вирішує проблеми", - сказав політолог.

Добромелов зазначає, що громадяни не чекають сенсацій від прямої лінії і вона "уже не викликає в населення ентузіазму".

Крім того, на думку політолога, пряма лінія "розрахована на людей літніх, які можуть у будній день сісти біля телеекранів, молодь і ті, хто працює, навряд чи можуть сидіти вдень у четвер 3-4 години біля телевізора".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...