На Луганщині не сумніваються в участі Росії у конфлікті на Донбасі

П'ятниця, 24 квітня 2015, 17:51

Більшість населення Сєвєродонецька (62%) і Старобільська (53%) на Луганщині вважає Російську Федерацію стороною конфлікту на Сході України.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" спільно з компанією "Ukrainian Sociology Serviceу містах Сєвєродонецьк та Старобільськ Луганської області.

Практичну роль Росії в конфлікті на Сході України жителі обох міст сприймають ідентично. Так, більшість жителів як Старобільська (65%), так і Сєвєродонецька (64%) вважають, що ця роль полягає насамперед у постачанні збройних формувань "ДНР" та "ЛНР" зброєю, також в участі збройних сил самої Росії в бойових діях на стороні "ДНР" та "ЛНР" (53% жителів Сєвєродонецька і 62% - Старобільська).

Всі відсоткові частки пораховано по відношенню до тих, хто вважає РФ стороною конфлікту на Донбасі.

Опитані не сумніваються, що Росія причетна до конфлікту  

Між Україною і Російською Федерацією йде війна - в цьому переконані 52% населення Сєвєродонецька, в той час як заперечують це лише 2%, але утрудняються чітко сформулювати відповідь 46%.

У той же час в Старобільську велика частина місцевих жителів (49%) також вважає, що відбувається між двома країнами війною. На противагу їм 19% городян війни між Україною і Росією не бачать, 32% і ще не визначилися зі своєю позицією.

Головними винуватцями того, що зараз відбувається на Донбасі, в Старобільську вважають нинішнє керівництво України (58%), колишній режим - Віктора Януковича і його оточення (49%), а також Російську Федерацію (41%).

У Сєвєродонецьку ситуація виглядає інакше.

Так, винними в тому, що відбувається вважають в першу чергу Росію (39%) і попередню владу Віктора Януковича (38%). Крім цього, до трійки винних, з точки зору сєвєродончан, входять українські олігархи (26%), регіональна політична еліта Донбасу (24%) і Майдан (24%). Нинішнє керівництво України в Сєвєродонецьку звинувачують у подіях на Донбасі 16%.

Донбас повинен залишатися частиною України - така позиція більшості жителів як Сєвєродонецька, так і Старобільська (64% і 67% відповідно).

Опитані не сумніваються, що Росія причетна до конфлікту  

Проте громадська думка двох міст відрізняється в питанні формату перебування Донбасу в складі України. Так, у Сєвєродонецьку із зазначених велика частина 64% (53%) вважає, що Донбас має, будучи частиною України, отримати більше незалежності від Києва.

У Старобільську ж з 67%, які бачать майбутнє Донбасу в складі України, навпаки, основна частина (50%) вважає, що повинен бути збережений статус-кво і Донбас повинен на колишніх умовах залишатися частиною української держави.

Ідею незалежності самопроголошених формувань "ДНР" та "ЛНР" як варіант політичного майбутнього Донбасу підтримують менше 1% жителів в обох містах. Приєднання Донбасу до Російської Федерації вибирають лише населення Старобільська і 2% - 5% Сєвєродонецька.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: