Рада змусила Фірташа платити за транспортування газу

Четвер, 9 квітня 2015, 16:57

Верховна Рада прийняла закон про ринок природнього газу, яким зокрема зобов’яже облгази, більшість з яких належать бізнесменам, платити за використання газорозподільчих мереж.

За таке рішення проголосували 290 депутатів.

За ключову поправку, яку змусили переголосувати на прохання представника Опозиційного блоку Юрія Мірошниченка проголосували 277 депутатів.

Цією правкою забороняється використання державних газопроводів приватними операторами безкоштовно. Оренда чи концесія газорозподільчих систем не забороняється.

Законопроект розроблено на виконання закону про ратифікацію протоколу щодо приєднання України до Договору про заснування Енергетичного співтовариства, і імплементацію Угоди про асоціацію з ЄС, а також на виконання зобов‘язань в рамках Договору про заснування  Енергетичного Співтовариства і інших документів з ЄС.

Депутат від Народного Фронту Остап Семерак наголосив, що ухвалення цього закону є однією з умов для надання кредиту в 17,5 мільярдів доларів Україні.

Законопроект передбачає повний розподіл функцій газопостачання, газотранспортування і газорозподілу.

Також підвищується роль регулятора - НКРЕКП, яка разом з Кабінетом міністрів буде вирішувати питання тарифів, ліцензування господарчої діяльності суб’єктів газового ринку. Наприклад, соціально вразливі верстви населення отримуватимуть персональну індивідуальну субсидію.

Законопроект також ставить за мету функціонування ринку природного газу України на принципах вільної конкуренції, а також інтеграції з ринками газу країн Енергетичного співтовариства, в тому числіі за рахунок створення регіональних ринків природного газу.

Раніше у середу на засіданні уряду прем'єр Арсеній Яценюк наголосив, що очікує на прийняття Радою цього закону: 

"У нас, виявляється, практично всі газорозподільчі мережі – це державна власність. І за дивним збігом обставин облгази, які належать групі Фірташа-Льовочкіна безкоштовно користуються всіма газорозподільчими мережами, які знаходяться в державній власності. Уряд вимагає прийняття відповідного закону, який передбачає виключне право користування такими газорозподільчими мережами на платній основі. Гроші платіть державі", - сказав він.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування