Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кириленко пропонує звозити повалених Ленінів у Пирогове

Вівторок, 19 травня 2015, 12:12

Доки фахівці розробляють концепцію Музею тоталітаризму, Національний музей побуту і архітектури Пирогове готовий прийняти демонтовані пам’ятники радянським провідникам.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр – міністр культури В’ячеслав Кириленко, інформує прес-служба Міністерства культури.

Він нагадав, що закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" набув чинності – тож пам’ятники діячам "партійних та репресивних органів СРСР" мають демонтувати.

Кириленко зазначив, що Мінкульт ініціював створення Музею тоталітаризму. Над концепцією музею наразі працює робоча група з фахівців та представників громадських об’єднань.

"Ініціатива створити Музей тоталітаризму уже була обговорена в експертному колі та серед політичних однодумців – парламентарів, дисидентів та громадських діячів. Практична робота триває, але вже зараз є готовність показати один із візуальних аспектів тієї епохи – численні пам’ятники радянських вождів, скинуті хвилею демократичного європейського протесту українців", - заявив міністр.

"Зокрема, Національний музей побуту і архітектури вже готовий надати території для розміщення пам’ятників Леніну та іншим радянським провідникам, які будуть демонтовані відповідно до закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", - повідомив він.

Згодом Кириленко уточнив у Twitter: "Музею тоталітаризму у Пироговому не буде, пару бюстів до Соцсела можна привезти – і все. А де буде Музей, визначить громадськість".

Як відомо, 9 квітня Верховна Рада ухвалила закони про декомунізацію українського суспільства, "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років"; "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років" та "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті".

Ними забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб та визнаються борцями за незалежність України УПА й інші організації.

15 травня президент Петро Порошенко підписав ці закони, хоча група науковців із різних країн світу закликала не підписувати законопроекти про статус борців за незалежність України у ХХ столітті і про засудження комуністичного й нацистського режимів.

20 квітня Кириленко оголосив про ініціативу створити в Україні Музей тоталітаризму. 23 квітня у Національному музеї історії відбулася нарада щодо концепції такого музею.

Закон зобов’язує місцеві органи влади демонтувати пам’ятники особам, причетним до Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які займали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших радянських республік (за винятком осіб, діяльність яких була значною мірою пов’язана з розвитком української науки та культури), працівникам радянських органів держбезпеки, подіям, пов’язаним з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, боротьбі проти учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті.

Між тим у низці міст активісти почали самовільно валити пам’ятники комуністичного режиму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування