У Яценюка пояснили, нащо їм право не платити борги

Вівторок, 19 травня 2015, 15:22

У Кабміні заявили, що законопроект про можливу зупинку виплати зовнішніх боргів потрібен "для захисту інтересів українського народу".

Про це йдеться у відповідній заяві, оприлюдненій на "Урядовому порталі".

В Кабміні пояснили, що цей законопроект передбачає надання уряду права "у разі необхідності припинити виплати власникам міжнародних боргових зобов'язань".

"У разі атаки недобросовісних кредиторів на Україну, цей мораторій захищає активи держави та державного сектору", - зізнались у Яценюка.

У Яценюка нагадали, що "надзвичайним борговим навантаженням Україна "завдячує" попередньому режиму Віктора Януковича", за часів якого борг збільшився на 40 мільярдів доларів.

"Уряд має право спрямовувати кошти, що платять платники податків в Україні, на потреби її громадян, а не на повернення кредитів, що брав клептократичний режим Януковича", - заявили у Яценюка.

У заяві вказують, що міжнародні партнери пішли на зустріч Україні і надають їй велику фінансову допомогу, а приватні утримувачі боргових зобов'язань країни не хочуть іти на умови уряду щодо реструктуризації 15,3 мільярдів доларів боргу.

В Кабміні вважають, що "будь-який мораторій, оголошений відповідно до нового закону, в майбутньому не вплине на наші двосторонні і багатосторонні боргові зобов‘язання, так само і не впливатиме на наші внутрішні зобов'язання".

"Дія закону спрямована на ті зовнішні суверенні прямі і гарантовані зобов'язання, що окреслено у периметрі (окрім двох державних банків і Укрзалізниці). Слід зауважити, що надання такого права урядові України ніяк не впливає ані на стабільність банківської системи країни, ані на курс української гривні", - вважають у Яценюка. 

Як відомо, Кабінет міністрів України подав до Верховної Ради законопроект, що дає право уряду вводити мораторій на виплати за зовнішнім суверенним боргом України.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування