Україна та ЄС підписали угоду на 1,8 млрд євро

П'ятниця, 22 травня 2015, 11:34

Україна та ЄС підписали Меморандум про порозуміння щодо надання макрофінансової допомоги Україні на 1,8 млрд євро.

Підписання документа, як повідомляє кореспондент "Європейської правди", відбулося в Ризі під час саміту Східного партнерства.

Від України Меморандум підписали міністр фінансів Наталія Яресько та голова Національного банку України Валерія Гонтарева, від ЄС - віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Під час церемонії також був присутній президент України Петро Порошенко.

Як відзначив віце-президент ЄК, загалом програма фінансової допомоги ЄС, яку було надано Україні, є найбільшою з усіх наданих для країн, що не є членами ЄС.

"Меморандум передбачає не лише допомогу, але й зобов'язання України щодо впровадження реформ. Ми підтримуємо ці зусилля, які спрямовані на посилення економіки України, а також зв'язків країни з ЄС", - зауважив він.

Міністр фінансів України зі свого боку зауважила, що допомога ЄС свідчить про віру Євросоюзу в те, що Україна зможе пройти цей "складний період".

За словами Яресько, Україна вже доклала значних зусиль в питанні боротьби з корупцією, створенні більш сприятливого бізнес клімату та чеснішої системи оподаткування.

"Успішна Україна важлива не лише для українського народу, але й для ЄС в цілому", - наголосила міністр.

Макрофінансова допомога йде слідом за двома подібними програмами у розмірі 1,61 млрд євро, виданими протягом травня 2014 та квітня 2015 року.

Загальна макрофінансова допомога складає 3,41 млрд. євро, яка представляє собою найбільшу фінансову допомогу третій країні в такий короткий період.

Як повідомлялося, 31 березня Європейська рада прийняла рішення, яким затвердила надання Україні 1,8 млрд євро макрофінансової допомоги.

25 березня депутати Європарламенту схвалили плани ЄС щодо надання Україні кредиту в розмірі 1,8 млрд євро

Макрофінансова допомога надаватиметься трьома траншами: перші два буде виплачено в другій половині 2015 року, третій - на початку 2016 року.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування