Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Amnesty International закликає ООН направити місію в Україну через тортури

П'ятниця, 22 травня 2015, 15:05

Amnesty International закликає ООН та експертів терміново направити місію в Україну для відвідування всіх місць тримання полонених унаслідок конфлікту на сході країни.

Про це йдеться у звіті цієї міжнародної організації про застосування катувань на сході України, який представив у Києві директор програми Amnesty International щодо Європи та Центральної Азії Денис Кривошеєв.

"Amnesty International закликає відповідні установи ООН та експертів до відрядження термінової місії в Україну, щоб відвідати всі місця тримання полонених у зв'язку з конфліктом, зокрема неофіційні місця тримання під вартою", - цитує звіт "Інтерфакс-Україна".

"Серед таких установ мають бути: підкомітет із недопущення катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання; робоча група зі свавільних затримань та насильницьких зникнень і спеціальний доповідач із питань катувань", - йдеться у звіті організації.

Кривошеєв, представляючи доповідь на брифінгу, закликав офіційний Київ перевірити усі повідомлення про нібито застосування катувань із боку сил АТО.

"Хочу почути позицію України про повну неприпустимість катувань. Але наша головна вимога – провести розслідування всіх повідомлень про катування... Є інформація про застосування катувань із боку сил, що підпорядковуються Києву. Всю її необхідно перевірити", - заявив представник Amnesty International.

Кривошеєв також закликав українську сторону вжити всі заходи для розслідування інформації про факти жорстокого поводження, що мали місце на непідконтрольних Києву територіях.

"Повідомлень про застосування катувань від сторін надходить дуже багато, перевірити їх дуже складно… Катування застосовують найрізноманітніші групи, які беруть участь у конфлікті, у тому числі, й регулярні підрозділи, й нерегулярні", - зазначив Кривошеєв.

"Є багато фактів знущання з боку батальйонів "Спарта", "Призрак", пару випадків таких є з боку проукраїнських сил, зокрема, ДУК "Правий сектор". Окремо є інформація, отримана від джерела про один випадок жорстокого поводження, побиття й незаконного утримання людей на базі ДУК "ПС", - сказав він.

За інформацією Amnesty International, випадки жорстокого поводження були навіть із боку співробітників СБУ.

"В основному катування й жорстоке поводження відбуваються поза місцями утримання під вартою. Тобто, людину катують, а потім, після переведення її у місце утримання під вартою, наприклад, СІЗО, поводження з нею поліпшується", - сказав Кривошеєв.

Дослідник Amnesty International по Україні Красимир Янков розповів, що доповідь ґрунтується на опитуванні 33 людей, які побували в полоні з липня 2014 року по квітень 2015 року.

"17 із них були в полоні в сепаратистів, 16 – утримувалися проукраїнськими владою. 32 із 33 описали побої чи інші серйозні порушення… потерпілі описували побиття до переломів кісток, катування електричним струмом, підвішування зі стелі, відмову в доступі до лікаря, постановочні страти", - сказав він.

Amnesty International також задокументувала 3 випадки страти бойовиками без суду.

"Випадок 22 січня в селі Красний партизан, там був 20-й блокпост тероборони, сепаратисти атакували його й узяли в полон 11 солдатів. Їх допитували, і ми знайшли свідків цього допиту… Один зі свідків бачив щонайменш один шеврон батальйону "Восток" у нападників. Одна дівчина зі снайперською гвинтівкою стріляла в ноги й легені полоненим", - повідомив Янков.

"Загинули щонайменше 3 солдатів. Одного з них застрелили за те, що на запитання "Чому ти воюєш?" він відповів: "Я воюю за Україну". Його застрелили", - розповів він.

Кривошеєв закликав сторони конфлікту відмовитися від застосування катувань та жорстокого поводження з полоненими і дотримувалися міжнародного права.

"Катування та жорстоке поводження – це військовий злочин. За ці конкретні дії люди мають понести відповідальність, хоч би з якого боку вони брали участь у конфлікті", - наголосив він.

Як відомо, Служба безпеки України уже заявила, що не утримує полонених, а до затриманих за підозрою у вчиненні злочинів застосовує лише законні заходи. У відомстві готові провести розслідування по кожному випадку, згаданому у звіті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування