СБУ заперечує катування затриманих і кличе Amnesty International перевірити

П'ятниця, 22 травня 2015, 13:10

Служба безпеки України заявляє, що не утримує полонених, а до затриманих за підозрою у вчиненні злочинів застосовує лише законні заходи.

Про це йдеться у повідомленні СБУ у відповідь на звіт Amnesty International про катування, які нібито застосовують до схоплених на сході України і бойовики, і українські бійці.

Втім СБУ готова з військовою прокуратурою провести розслідування по кожному випадку, згаданому у звіті цієї міжнародної організації.

"Служба безпеки України відкрита до діалогу з міжнародними організаціями щодо умов перебування затриманих на території України. Враховуючи оприлюднений сьогодні звіт Amnesty International про застосування сторонами конфлікту на сході України катувань до полонених, СБУ пропонує провести зустріч з представниками цієї організації", - заявляє служба.

Там запевнили: "Ні у СБУ, ні в Україні не утримується жодних полонених".

"Сьогодні СБУ затримує осіб, які підозрюються у посяганні на основи державної безпеки, вчинення дій, направлених на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, терористичній діяльності, вчиненні інших правопорушень. За рішенням суду СБУ застосовує до них міру запобіжного заходу – тримання під вартою…", - уточнили у Службі безпеки.

СБУ також наголошує, що вона надає "постійний і безумовний доступ до затриманих осіб усім міжнародним організаціям, які опікуються правами людини, в тому числі Міжнародному комітету "Червоного Хреста", Спеціальної місії ООН з прав людини, експертам з прав людини Європейського Союзу, ОБСЄ, Amnesty International".

"До затриманих мають доступ й українські правозахисні організації, Уповноважена з прав людини Верховної Ради України, адвокати", - додають у відомстві.

Втім, СБУ з повагою ставиться до думки міжнародних експертів і тому "готова спільно з військовою прокуратурою провести належне розслідування по кожному випадку, згаданому у звіті міжнародної організації з метою з’ясування всіх обставин та встановлення істини".

Як повідомлялося у прес-релізі Amnesty International, правозахисники дізналися, що на сході України обидві сторони конфлікту застосовують тортури до полонених. При чому більшість із найбільш жорстоких актів відбувається в неофіційних місцях утримання під вартою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News