Чиновник РФ, який заявив про відмову від "Містралів", отримав догану - ЗМІ

Середа, 27 травня 2015, 09:53

Заступник голови колегії Військово-промислової комісії РФ Олег Бочкарьов заявив, що Росія відмовилася від закупівлі двох вертольотоносців типу Mistral, – і отримав сувору догану від віце-прем'єра Дмитра Рогозіна.

Про це пише газета "Комерсант".

Про Mistral Бочкарьов міркував 26 травня у ході бесіди з журналістами на конференції "Інформаційні технології на службі оборонно-промислового комплексу" у Татарстані.

Відповідаючи на запитання про долю вертольотоносців, він заявив, що відмова Росії від кораблів – уже "доконаний факт", і залишилося лише питання "про суму грошей, які мають повернуті РФ".

За словами голови колегії ВПК, "сьогодні-завтра" для обговорення цього в Москві чекають генерального секретаря з оборони й національної безпеки Франції Луї Готьє: "Будемо вести чергові складні переговори", - сказав Бочкарьов.

Франція зреагувала стримано. Офіційний представник корпорації DCNS (відповідає за будівництво Mistral) Еммануель Році заявив, що йому заборонено коментувати тему до початку офіційних переговорів про визначення обсягу коштів, які повертаються при розірванні контракту.

У Міністерстві оборони Франції повідомили, що доля вертольотоносців залежить від президента Франсуа Олланда. В Єлисейському палаці сказали, що коментарів у них немає. А Готьє заявив, що часто літає до Москви "обговорювати різні питання щодо оборони".

У Москві слова Бочкарьова офіційні особи не коментували. Однак, як стало відомо виданню, ці заяви обернулися для Бочкарьова суворою доганою від безпосереднього начальника, голови колегії ВПК і віце-прем'єра Дмитра Рогозіна.

За інформацією "Ъ", приводом для догани стали не лише публічні заяви, але й фактичні помилки. Так, за словами високопоставленого джерела в уряді, цього тижня переговори по Mistral за участю Готьє не планувалися, а сам Бочкарьов жодного разу до переговорного процесу не залучався. У колегії ВПК він відповідає за питання поставок техніки для ПДВ і сухопутних військ.

Рогозін доручив розробити регламент спілкування з пресою, за яким давати коментарі його підлеглі зможуть лише за особистим дозволом голови колегії.

За словами джерел "Ъ" у військово-технічній сфері, Париж, попри переданий проект документа про розірвання контракту, офіційно Москві про відмову постачати вертольотоносці не повідомляв, попросивши лише дати час на роздуми до кінця червня (до цього моменту буде готовий другий корабель "Севастополь").

Як відомо, Франція готова відшкодувати Росії "витрати й збитки" у розмірі €784,6 млн, але Москва оцінює "збитки й витрати" у €1,163 млрд. Крім того, сторони по-різному дивляться на варіант із реекспортом готових кораблів: Франція хоче отримати гарантії до повернення грошей, а Росія наполягає на повному поверненні коштів.

Ці питання знову буде порушено на переговорах між Готьє й Рогозіним – вони, попередньо, заплановані на другу декаду червня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...