Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Правозахисники нарікають, що уряд "симулює відкритість"

П'ятниця, 29 травня 2015, 14:24

Про 50 громадських організацій, які обрали 4 представників до Національного агентства з запобігання корупції, досі нічого невідомо.

Про це у п'ятницю зазначають експерти міжнародної правозахисної організації Transparency International Україна.

Правозахисники нарікають, що уряд "симулює відкритість та прозорість". Експерти ТІ так і не отримали відповіді на свій запит від 17 травня.

Тоді Transparency International Україна висловила свій сумнів у прозорості виборів і надіслала Кабінету міністрів інформаційний запит із вимогою надати копії документів із відомостями про громадські організації, що брали участь у зборах.

"Було багато нарікань з приводу того, як відбувалися збори. Технічно все пройшло надзвичайно добре. Але нам незрозуміло, що це були за організації, які брали участь у зборах? Який професійний досвід у протидії корупції вони мають? Чому досі не оприлюднено дані про ці організації?", - заявив виконавчий директор ТІ Україна Олексій Хмара на конференції 28 травня.

"Як так вийшло, що незнайомі між собою люди так швидко обрали четвірку лідерів двома третинами голосуючих? Складається відчуття, що Кабінет міністрів технічно виконав установчі збори, але не заглибився у сутність питання", - додав він.

Присутній на конференції заступник міністра Кабінету міністрів Роман Греба у свою чергу заявив:

"Я, як урядовець, не можу вмішуватися у ті рішення, яке приймає громадянське суспільство. Роль уряду полягала в тому, щоб створити умови для громадянського суспільства зробити своє волевиявлення прозоро, відкрито, не створювати формальних причин для недопуску. Нами в цій частині задача була виконана повністю".

Також він запевнив, що відправив документи, стосовно яких ТІ Україна робила інформаційний запит, на поштову скриньку організації.

Хмара запропонував заступнику міністра не чекати, поки документи доставлять поштою, а сходити разом до Камбіну, який розташований у 10 хвилинах ходьби від місця проведення конференції, і надати копії документів одразу ж після заходу.

Хмару підтримали й інші представники громадських організації. Але Греба відмовив:

"Пане Олексію, ви ставите мене у незручне становище. Ми і так відкриті, а ви нам кажете: давайте ви будете ще і ще більш відкриті. "Дайте нам ці документи, а потім покажіть мені ваш комп’ютер, а потім ще щось". Поки на запит 2-х із 51-ї громадської організації я надав відповідь. Але відкритість – це не означає вседозволеність", - відрізав Греба.

У зв'язку з цим ТI Україна направила інформаційний запит у Секретаріат Кабміну із вимогою надати перелік документів, які так і не надав Греба.

Мова йде про копії свідоцтв про реєстрацію громадських об’єднань, що брали участь у виборах конкурсної комісії яка пропонуватиме членів Нацагентства із запобігання корупції, копії статутів цих об’єднань, інформацію про їх досвід роботи у сфері запобігання корупції протягом не менше ніж одного року, відомості про досвід роботи їх представників, делегованих як кандидатів на членство в комісії, с також списки учасників ініціативних зборів, що проводилися 17 травня.

Як відомо, членів Нацагентства обиратимуть на 4 роки. Подати заявки на конкурс з відбору кандидатів на посади членів даного агентства може кожен, хто має вищу освіту і старше 35 років.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування