Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Аваков розповів, що в "БРСМ" змішували бензин за підтримкою чиновників

П'ятниця, 12 червня 2015, 13:55

На підприємствах мережі "БРСМ-Нафта" змішували бензин із присадками й домішками, їх покривали представники органів державної влади й силових структур.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на засіданні Кабінету міністрів, зазначивши, що одну справу Генпрокуратура закрила в жовтні минулого року, а ще одну МВС відкрило в травні цього року.

"Слідчі підрозділи МВС ще в червні 2014 року почали кримінальне провадження щодо посадових осіб групи компаній БРСМ за фактом умисного введення в обіг на ринку України небезпечної продукції (стаття 227 Кримінального кодексу) і незаконних операцій із підакцизними товарами (ч. 3 стаття 204 КК)", - сказав голова МВС.

"Установлено, що впродовж 2013-2014 років під контролем цієї компанії підприємствами, за підтримки окремих представників органів державної влади й силових структур здійснювалося систематичне незаконне виготовлення підакцизних бензинів марок А-95 і А-95-Е шляхом змішування бензину А-92 з різними присадками з недоброякісної сировини, що становило загрозу для життя людей. Це бензол, метанол і такого роду присадки", - сказав він.

За словами Авакова, "зібрано достатню доказову базу – у тому числі, свідчення свідків, висновок експертів про невідповідність бензину державним стандартам, дані, отримані при проведенні негласних слідчих дій".

"На підставі зібраних даних рішенням слідчого судді Печерського району (Києва) планувалося проведення 12 обшуків на об'єктах групи компанії БРСМ: у центральному офісі, 7-ме автозаправних станцій, 4 нафтобазах, у тому числі й нафтобази в Глевасі, яка зараз згоріла", - зазначив голова МВС.

"За результатами слідства, передбачалося припинити незаконну діяльність із виготовлення нафтопродуктів. Однак у жовтні 2014 року матеріали цього провадження були витребувані колишнім керівництвом Генеральної прокуратури й одразу прокурором, процесуальним керівником донесення слідства внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про його припинення у зв'язку з відсутністю складу злочину", - заявив Аваков

Він додав, що 20 травня цього року Головне слідче управління МВС почало розслідування "у відношенні посадових осіб групи компаній "БРСМ", які впродовж останнього року закуповували нафтопродукти з нафтових родовищ України, проводили їх через фіктивні підприємства за підробленими документами і на території трьох нафтобаз, розташованих у Вінницькій, Полтавській і Київській області (база в Глевасі), виготовляли бензин і паливо "підвищеної" якості з використанням різних присадок і домішок".

"Внаслідок таких махінацій при реалізації й отриманні товароматеріальних цінностей, на наш погляд, за даними слідства, завданий державі збиток становив понад 1 мільярда гривень", - сказав Аваков.

"Зараз дане провадження для перевірки було затребуване Генеральною прокуратурою – ми очікуємо рішення Генпрокуратури", - заявив він.

"У нас ведеться ще низка слідчих дій. Думаю, що інформація досить важлива, загинули люди – і ми будемо говорити про це публічно", - додав голова МВС.

Аваков заявив також, що "БРСМ" переробляла й реалізовувала нафтопродукти без відповідних дозволів і з порушенням правил безпеки.

При цьому голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко підтвердив, що мережа автозаправних комплексів "БРСМ-Нафта" належить екс-чиновнику Едуарду Ставицькому, який утік з України.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування