У центрі Донецька жителі міста вийшли на стихійний мітинг проти війни

Понеділок, 15 червня 2015, 13:49

У центрі Донецька навпроти будівлі так званого уряду "ДНР" жителі сусіднього з аеропортом району зібралися на стихійний мітинг, протестуючи проти воєнних дій.

Мітинг розпочався в понеділок о 11 годині ранку, пише "Новая газета".

На зібрання вийшло близько 500 осіб, в основному, за словами присутніх, це жителі Київського району, мікрорайону "Жовтневий ринок", який межує з аеропортом.

Місцеві жителі викрикують: "Припиніть війну!", "Поверніть нам житло, у нас розгромили будинки!", "Йдіть геть усі". Мітинг розпочався за 150 метрів від будівлі адміністрації, але до 13:00 став пересуватися під вікна будівлі уряду.

Присутні перекрили вулицю Артема, головну в Донецьку. Транспортне сполучення на вулиці перервано, утворилася черга з тролейбусів. Ситуація може стати небезпечною.

Загальні вимоги - припинення бойових обстрілів, які ведуть війська "ДНР" з території мікрорайону "Жовтневий ринок". Жителі звинувачують сепаратистів, які своїми діями викликають у відповідь вогонь Збройних сил України по мирному населенню.

У неділю 10 жителів були поранені, двоє - загинули.

Це перший масштабний мітинг з антивоєнної повісткою.

До протестувальників з адміністрації виходив чоловік, який не захотів представитися.

"Він запропонував п'ятьом представникам місцевих жителів зустрітися з главою ДНР Захарченком. Ініціативну групу посадили в машину і відвезли в невідомому напрямку", - пише Новая газета.

Водночас інший російський журналіст Андрій Бородулін повідомляє, що до мітингувальників вийшов так званий глава "ДНР" Олександр Захарченко. Він з'явився на милицях. "Приїхав під ОДА Захарченко, відтягнув мешканців с проїжджої частини. Розмовляє з мирними жителями, поруч охорона. Вони слухають, але часто перебивають", - написав він у себе в Twitter.

Станом на 14:06 Захарченко намагався заспокоїти людей, заявивши, що війну поки що зупинити не вдасться. Відповіддю йому були обурені вигуки із натовпу: "Війну треба зупинити негайно, або надати житло (тим, хто живе на лінії фронту - ред.)". На питання про те, коли почнуть регулярно виплачувати пенсії, Захарченко відповів: "Уряд працює над тим, щоб виплати стали регулярними".

Реакція "ДНР" на мітинг поки не дуже помітна. Видно бойовиків, які підходять і перевіряють документи у присутніх, у тому числі - у журналістів. Вигляд у них досить розгублений.

Мітингувальники заявили Захарченко, що вони розчаровані ним, просилися переселити в "пустощі ахметовські готелі", припинити війну і почати платити соцвиплати.

У відповідь Захарченко з єхидством заявив, що подзвонить Порошенку і попросить їх включити в робочу групу з боку України.

Станом на 14:30 Через деякий час Олександр Захарченко попросив присутніх "відпустити його", зіславшись на поранення. Довгий кортеж з чорних джипів "Ленд Круізер" і "мерседесів" на великій швидкості відвіз його від адміністрації. Люди стали розходитися. Залишилося не більше 30 осіб. Ці люди переключилися з Захарченка на присутніх на площі людей у військовій формі. Під час розмови озброєні люди припустили, що ніяких каральних заходів впливу проти присутніх здійснювати не будуть.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News