Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Українці найбільше хабарів несуть лікарям

Середа, 17 червня 2015, 15:11

Українці вважають, що суд найбільш корумпований орган у країні, а також що процес подолання корупції в судовій системі проходитиме вкрай повільно.

Про це свідчать дані опитування TNS за травень 2015 року.

 Інфографіка ТНС. для збільшення клікнути

Згідно з дослідженням 27% жителів України вважають суди найбільш корумпованим державним органом.

Також, в ТОП-5 входять міліція, прокуратура, медичні установи та ДАІ. І майже кожен десятий опитаний вважає, що всі перераховані державні структури однаково корумповані.

Незважаючи на такий результат, за минулий рік українці частіше давали хабарі в лікарнях та інших медичних установах - 84% хабарів опитаних припадало саме на цю сферу, в той час, як суд і прокуратура є найменш поширеними структурами дачі хабарів.

Така різниця в репутації органів і реального рівня дачі хабарів, можливо, пов'язана з кількома факторами.

По-перше, це частота звернення в ті чи інші державні інстанції, адже хворіють громадяни частіше, ніж звертаються до суду. А по-друге, хабарі в медицині є почасти добровільними, і в основному даються людьми з власної волі, після надання послуг, і в якості "подяки", відзначають експерти.

Цікавою є оцінка корумпованості сфери освіти - вона опинилася на останньому місці і сприймається як найменш корумпована структура в Україні.

Однак, за кількістю хабарів вийшла на друге місце. Таким чином, хабарі в сфері освіти сприймаються населенням, як невід'ємна частина процесу отримання атестата або диплома.

Стосовно подолання корупції українці дають неоптимістичні прогнози.

  Інфографіка ТНС. для збільшення клікнути

Так, найбільш позитивно респонденти оцінюють темпи подолання корупції у сфері освіти - 37% вважає, що її можна подолати досить або дуже швидко, але майже стільки ж вважають, що цей процес буде дуже повільним.

А судова система, завдяки своїй репутації, знову очолює топ організацій найменш схильних до викорінення корупції, майже половина українців впевнені, що викорінення хабарництва буде просуватися повільно або навіть вкрай повільно.

П'ята хвиля дослідження проводилася з 15.05.2015 - 21.05.2015 методом он-лайн опитування міського населення (чоловіки і жінки у віці від 18 до 55 років) по всій Україні.

Вибірка - 1000 осіб, квотна за статтю, віком, регіоном та розміром населеного пункту.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування