Венеціанська комісія дала висновок щодо закону про люстрацію

П'ятниця, 19 червня 2015, 14:41

Венеціанська комісія в цілому схвалила український закон про люстрацію, але відзначила, що він поширюється на дуже широке коло осіб та суддів.

Відповідний висновок підтримали на засіданні Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії) 19 червня після довгих місяців вивчення закону "Про очищення влади".

Громадський люстраційний комітет переклав 5 ключових думок європейських правників.

Венеціанська комісія вказує, що Україна має право застосовувати так звані "автоматичні" критерії закону, які вимагають звільнення посадовців часів президентства Віктора Януковича та розстрілів Євромайдану.

"[…] дискваліфікація певних осіб на основі того, що вони займали посади під час президентства Віктора Януковича у 2010-2014 роках (1) або під час подій на Майдані на рубежі 2013-2014 років (2) […] апріорі не суперечить міжнародним стандартам, за умови, що мова йде про посади в установах, відповідальних за серйозні порушення прав людини і винні у серйозних випадках халатності", - йдеться у висновку.

Водночас Венеціанська комісія наголошує, що перевірка широкого кола осіб може бути значним бюрократичним навантаженням, однак залишає за українською владою право вирішувати, які посади відіграли значну роль у зловживанні владою за режиму Януковича у 2010-2014 роках чи під час подій на Майдані у кінці 2013-на початку 2014 року.

Також експерти ВК вважають, що норми про майнову перевірку потрібно або деталізувати, або вилучити з закону.

Крім того, Венеціанська комісія вважає невиправданим поширення дії закону на події до 1991 року (радянські часи й комуністична еліта).

Також Венеціанська комісія пропонує українській владі перенести антикорупційну складову до іншої частини законодавства (закон "Про засади запобігання і протидії корупції") чи модифікувати процедури "очищення", щоб відобразити відмінності між люстрацією в традиційному розумінні та боротьбою з корупцією.

У комісії схвалюють, що судді Конституційного суду теж підпадають під люстрацію.

Також її члени підтвердили, що Україна має право вимагати від кандидатів на виборні посади інформувати виборців, чи підпадають вони під критерії очищення влади.

Министр юстиции Павел Петренко и глава департамента по вопросам люстрации Татьяна Козаченко после заседания Венецианской...

Posted by Sevgil Musaieva-Borovyk on Friday, June 19, 2015

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування