Аваков пропонує терміново легалізувати видобуток бурштину

Вівторок, 23 червня 2015, 09:19

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пропонує терміново ухвалити пакет законопроектів, які допоможуть боротися з несанкціонованим видобутком бурштину.

Як написав він у Facebook, в Україні спостерігається справжня "бурштинова лихоманка".

"Колосальна кількість людей живе на цьому промислі – від старателів до перекупників, від школярів до чиновників. У Житомирській, Рівненській, Волинській області – це вже ледь не перша галузь економіки. Тіньової економіки", - зазначив Аваков.

"При ринку продажів видобутого бурштину, за скромними оцінками, в 500 млн. $ на рік – зборів до бюджету – нуль", - обурився голова МВС.

За його словами, це відбувається тому, що "немає закону, який регулює видобуток бурштину", а в "законодавчому хаосі" легше наживатися.

Аваков пояснив саботажем "неприйняті законодавчі акти, що регулюють видобуток бурштину й діяльність старателів, які місяці й роки лежать у парламенті без руху".

Міністр зазначив, що обговорював цю проблему з прем'єр-міністром на вихідних.

"Я знаю, що прем'єр на найближчий Кабмін виносить у межах своєї компетенції пакет доручень щодо врегулювання ситуації – але це тактика й половинчасті заходи. Потрібне законодавче рішення!", - написав Аваков.

"Тому особисто й публічно звертаюся до голови парламенту Володимира Гройсмана, готовий бути йому помічником у цьому… Потрібно хоч спеціальний день, хоч спеціальну сесію – але потрібно невідкладно зібрати депутатів і сконцентрувати їх на ухваленні пакету законів, які дають фундаментальні можливості для роботи (без вивертів) вертикалі виконавчої влади", - зазначив він.

Голова МВС наголосив, що проблему з видобутком бурштину не вирішує заміна дільничного міліціонера чи цілого райвідділу: "Міліціонер, який отримує зарплату 2400 грн. проти старателів і місцевих, які "заробляють" кілька тисяч доларів на місяць, – слабкий. І прокурор. І СБУшник. І сільський голова, і районний, і.... Я пробував – і міліціонерів міняв, і начальників – і не раз – не працює".

"Потрібно негайно ухвалити пакет законів, які регулюють старательську діяльність. Дати можливість людям легально заробляти на видобутку бурштину старательською працею", - вважає Аваков.

"Легалізувавши старательську діяльність – необхідно негайно оговорити екологічні умови й обмеження щодо процесу видобутку. Державні ліцензії на ділянки видобутку й технагляд обов'язкові! Інакше ми отримаємо картину місячних кратерів і постапокаліптичний пейзаж на величезних територіях усередині України", - зазначив він.

Аваков також наполягає на необхідності державної і (чи) спеціально підконтрольної державі приватної скупки й сертифікації каменів (за прикладом золота), чіткому порядку оподатковування й імпорту бурштину з України.

БУРШТЫН: ПУТЬ ОТ ПРОБЛЕМЫ К РЕШЕНИЮ!В стране настоящая «янтарная лихорадка». Колоссальное количество людей живет на э...

Posted by Arsen Avakov on Monday, June 22, 2015

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування