У МВФ вважають, що Україна не може відкласти свій борг перед Росією

Вівторок, 23 червня 2015, 11:48

Чиновники Міжнародного валютного фонду вважають, що борг України перед Росією на три мільярди доларів є державним, а не приватним, тому не підлягає реструктуризації.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на попереднє рішення чиновників МВФ.

Раніше такого рішення домагалася Росія. Державний статус боргу означає, що він має бути виключений з переговорів про реструктуризацію і погашений у грудні цього року. У свою чергу Київ наполягав, що бонди слід розглядати за британським законодавством і віднести їх до приватних.

За правилами МВФ, країни, які отримують від фонду допомогу, зобов'язані виплачувати свої державні борги вчасно.

В той же час фонд підтримав Україну у її намаганнях реструктуризувати борги перед приватними кредиторами і пообіцяв їй фінансову допомогу, навіть якщо вона не виплатить такі борги вчасно.

Як відомо, у кінці 2013 року тодішній президент Віктор Янукович домовився з російським колегою Володимиром Путіним про позику в розмірі трьох мільярдів доларів. У грудні Росія надала ці гроші, викупивши суверенні бонди України.

У травні 2015 року Верховна Рада дозволила уряду тимчасово припинити виплати зовнішніх боргів перед приватними кредиторами. Це рішення не стосується державного боргу України.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування