За 10 років маємо повністю перейти на газ власного видобутку - Яценюк

Неділя, 28 червня 2015, 19:14

За 10 років Україна має повністю перейти на газ власного видобутку.

Про це у "10 хвилинах з прем'єр-міністром" ввечері 28 червня заявив глава уряду Арсеній Яценюк. 

"За 10 років Україна має на 100% забезпечувати власні потреби у природному газі. Ми навічно повинні злізти з "голки" газової залежності. Маємо перейти на газ власного видобутку, а для цього - перейти на ринкові ціни", - заявив він.

При цьому Яценюк зазначив, що на потреби населення необхідно 21 млрд кубометрів газу, а внутрішній видобуток становить лише 19 млрд, з них державні компанії видобувають лише 12 млрд. 

"Решту видобувають приватні компанії, які продають газ за ринковими цінами. Надприбутки цих компаній мають йти до бюджету, тому уряд встановив 70% податку на  такий "приватний" газ", - зауважив Яценюк.   Собівартість газу, видобутого в Україні, становить 100 доларів, заявив Яценюк, а за умови придбання на європейському ринку - 240 доларів, для споживача в Україні він коштуватиме 7188 грн. 

"Той, хто споживає до 200 кубометрів газу, платитиме лише 50% - 3600 грн. Іншу частину буде фактично компенсовувати держава", - зазначив прем'єр.

Також глава уряду заявив, що ціною дешевого газу, який раніше Україна закуповувала у РФ стала анексія Криму  та вторгнення РФ на територію Донецької та Луганської областей. 

"Якщо ціна нижче, ніж ринкова, хтось має доплатити.... Доплачували ви. Десятки мільярдів доларів йшли з держбюджету у "Нафтогаз", щоб погасити заборгованість за газ. Окрім економічного виміру є й політичний. Деякі політики обіцяють дешевий газ, він вже у нас був.  Його ціна - коли підписали з РФ контракт (на поставки газу), а потім, щоб зменшити ціну, продовжили перебування флоту РФ у Криму до 2042 року. Флоту тієї держави, яка захопила наш Крим, а потім вторглася на територію Донбаса. Така ціна "дешевого газу" для країни - незалежність держави", - зазначив Яценюк. 

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News