Екс-керівники "Нафтогазу" облаштували закрите містечко з приватних маєтків

Вівторок, 14 липня 2015, 10:36

Садівницьке товариство "Бобер" зайняло близько 25 гектарів на дамбі Київського водосховища, незаконно відгородивши територію державного лісу під закрите дачне містечко, маєтки в котрому має низка чиновників, народних депутатів та їхніх родичів.

Про це йдеться у сюжеті програми "Наші гроші".

Садівницьке товариство знаходиться на дамбі з боку обвідного каналу водосховища - прямо навпроти маєтків дітей екс-голови "Нафтогазу" Світлани і Миколи Бакуліних та екс-замголови правління "Нафтогазу" Сергія Кацуби і його матері.

натиснути для збільшення 

Забудова дамби приватними маєтками стала можлива через неточності у законодавстві, а фактична приватизація лісогосподарських земель - через його порушення.

Дамба і канал є штучними спорудами, вони були створені в ході будівництва Київської ГЕС: дамба - для захисту сіл від затоплення, а канал - для дренажу. Дамба в цілому є гідротехнічним об’єктом, а згідно з Земельним кодексом території, зайняті такими спорудами, повинні належати до земель водного фонду.

Згідно із Водним кодексом людям і недержавним фірмам та організаціям земля водного фонду може надаватися в тимчасове користування і під обмежене використання: сінокоси, рибні господарства, оздоровлення, рекреація, спорт і туризм, а також науковцям для дослідів. Однак територію дамби поділили на окремі ділянки, у тому числі під приватизацію.

Землі, котрі зайняв "Бобер", частково складається із приватизованих ділянок, а частково із земель Вищедубичанського лісгоспу.

Земельні ділянки, на яких збудовані маєтки, початково мали сільськогосподарське призначення і видавалися під садівництво. На таких ділянках закон дозволяє зводити так звані садові будинки.

Разом з тим, ні Земельний кодекс, ні ДБНи не накладають обмежень щодо розмірів на таке будівництво. Таким чином на ділянках СТ "Бобер" були збудовані маєтки до 500 кв. м. включно.

В грудні 2014 року, коли всі маєтки вже були зведені, цільове призначення змінили на рекреаційне, вид використання - під індивідуальне дачне будівництво.

Щодо ділянок лісгоспу, то садівницьке товариство зайняло близько 1,7 га землі лісгоспу вздовж берега - і ще близько 12 га лісового масиву. На прибережній ділянці у кількох дачників збудовані альтанки й гаражі для човнів, у кількох облаштовані пляжі. На ділянці ж, де раніше був ліс - споруджені гаражі, тенісний корт і дитячий майданчик.

Згідно з відповіддю Держкадастру на запит народного депутата Сергія Лещенка, обидві ділянки перебувають у державній власності, закріплені за ДП "Вищедубичанське лісове господарство" і дані про передачу їх ще комусь в користування/оренду відсутні.

Червоним позначено територію садового товариства "Бобер", синім - ділянки лісгоспу

За словами директора СТ "Бобер" Василя Корінчука, садове товариство взяло землю лісгоспу в оренду на 49 років. Разом с тим показувати договір чи надавати його копію Корінчук відмовився.

Водночас, згідно з Лісовим кодексом орендарі лісогосподарських земель мають обмежені права використання ділянок, які взяли в користування: вони можуть провадити на орендованій ділянці господарську діяльність, зводити необхідні для цього тимчасові споруди, а також продавати продукцію, отриману внаслідок такого господарювання.

Окрім того, згідно з наказом Мінагропроду від 2012 року "Про затвердження Правил використання корисних властивостей лісів" громадяни мають право перебувати у лісах державної та комунальної власності вільно, безоплатно та без спеціальних дозволів.

Маєтки в СТ "Бобер" зокрема мають:

- Анатолій Бойко, син екс-міністра палива й енергетики Юрія Бойка

- Євген Бакулін, очолював "Нафтогаз" у 2010-2014 роках, наразі народний депутат від "Опозиційного блоку"

- Наталія Кацуба, дружина нардепа Володимира Кацуби і мати Сергія Кацуби (очолював закупівельний департамент "Нафтогазу", в парламенті минулого скликання був нардепом від Партії регіонів) та Олександра Кацуби (спочатку працював у "Чорноморнафтогазі", потім був замголови правління "Нафтогазу")

- Олександр Присяжнюк, син екс-очільника "Чорноморнафтогазу" Анатолія Присяжнюка, сам у 2010-11 роках замдиректор ДП "Газ України", до 2013 року - замдиректор Департаменту реалізації газу НАК "Нафтогаз", наразі народний депутат від "Народного Фронту"

- Тетяна Присяжнюк, екс-дружина Анатолія Присяжнюка

- Олена Юр’єва, найвірогідніше дочка екс-замголови "Нафтогазу" Геннадія Юр’єва

- Віталій Заєць, партнер Анатолія Бойка по ПП "Сеттлер", батько Олександра Зайця, екс-заступника Анатолія Присяжнюка по Київській ОДА

- Олена Федоричева, приписана за однією адресою з Сергієм Качером, співзасновником ПП "Ломбард Скарбниця", директором котрого останні 13 років значиться Євген Білаш - партнер Бойка і Зайця по фірмі "Сеттлер".

"Економічна правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування