78% українців не знають, як НАТО приймає рішення – опитування

П'ятниця, 14 серпня 2015, 18:54

Лише 8% українців вважають себе добре проінформованими щодо наслідків вступу чи не вступу до НАТО. При цьому знають, як приймаються рішення в НАТО 22%.

Про це свідчать результати опитування, проведеного в липні фондом Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва та Центром Разумкова.

Згідно із ними, 38% українців вважають себе дещо поінформованими, а 36% мало поінформовані. Ще 16% не поінформовані зовсім.

Соціологи зазначають, що у попередні роки правильних відповідей на запитання щодо механізму прийняття рішень в НАТО було ще менше: 14% у 2007 році і 20% – у 2012-му.

 78% українців не знають про механізм прийняття рішень НАТО. Для збільшення натисніть на зображення. Дані: dif.org.ua 

Якби референдум з питання вступу до НАТО відбувся у липні 2015 року, він був би переконливо виграний: "за" проголосували б 64%  тих, хто взяв би у ньому участь (28.5% – проти).  Проте такий високий результат значною мірою завдячує тому, що явка на такому референдумі була б вищою у тих регіонах, де переважно підтримують членство в НАТО.

На запитання, який варіант гарантування безпеки був би, на Вашу думку, найкращий для України, 35,7% назвали вступ до НАТО.

Позаблоковий статус підтримують 28,8%. Вагалися з відповіддю 22,9%.

Військовий союз з Росією підтримують 7,8%. З військовий союз з США виступають 3,2%. Ще 1,6% підтримали "інше".

Майже 8% українців - за військовий союз із Росією. Для збільшення натисніть на зображення. Дані: dif.org.ua

Серед тих, хто проголосував би на референдумі за вступ до Альянсу, 82,0 основною причиною назвали те, що це дасть гарантію безпеки України, 48,8% відповіли, що це дасть змогу зміцнити та модернізувати українську армію, і ще 30,2% вважають, що це наблизить Україну до ЄС.

Серед тих, хто проголосував би проти, 50,3% заявили, що вступ до НАТО втягне Україну в конфлікти за кордоном, 36,6% противників вступу вважають НАТО "агресивним імперіалістичним блоком", 29,4% - що це "може спровокувати Росію на пряму військову агресію".

Дослідження провели Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 22 по 27 липня  2015 року. Опитано 2011 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Як повідомлялося, готові проголосувати за вступ до НАТО 63,9% українців, котрі зголосилися б взяти участь в референдумі.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування