Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

В Україні створять Агентство, яке шукатиме і повертатиме корупційні гроші

Середа, 19 серпня 2015, 10:42

В Україні готуються до створення спецагентства, яке займатиметься пошуком, поверненням та оперуванням грошей, які були вкрадені корупційним шляхом.

Відповідний законопроект у середу презентували представники Мін'юсту, ГПУ та Центру протидії корупції.

Як пояснила виконавчий директор ЦПК Дар'я Каленюк, "агентство не замінить правоохоронні органи, але допоможе їм вчасно виявляти злочинні активи і зніме зі слідчих тягар управління арештованим майном".

Передбачається, що нове Агентство буде максимально незалежним, у ньому працюватиме не більше 100 осіб, обраних через прозорий публічний конкурс.

"Агентство покликане вирішити проблему проведення професійної та своєчасної оцінки різних видів активів, збереження їх вартості, управління на етапі досудового і судового слідства, й після рішення про конфіскацію. Більш того, Агентство може забезпечити і реалізацію таких активів за ринковою ціною", - пояснила Наталія Севостьянова, перший заступник міністра юстиції.

Депутатка Ганна Гопко нагадала, що необхідність створення агентства із повернення активів "є одним із основних критеріїв виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС та вимог МВФ".

Арештовані гроші або доходи від управління повернутими активами зараховуватимуться на депозитні рахунки Агентства в державних банках або до Держбюджету. 25% від таких коштів передаватиметься в спецфонд, розпорядником якого буде Агентство, а гроші йтимуть на відшкодування витрат від управління активами, захист учасників кримінального судочинства та викривачів корупції.

Якщо ж суд визначить, що конфісковане майно було отримано законно, то Агентство повертатиме його власникам.

Також законопроектом передбачено створення Єдиного державного реєстру активів, здобутих злочинним шляхом.

Заступник генпрокурора Віталій Касько пояснив, що створення Агентства дозволить "арештовувати активи на ранніх етапах слідства та управляти ними до конфіскації".

"Ми пропонуємо зміни до кримінального та кримінально-процесуального законодавства, які розв’яжуть руки правоохоронцям, котрі зараз не можуть арештувати корупційні активи до оголошення особі підозри та у випадках, коли такі активи записані на підставних осіб", - пояснив Касько.

Крім того, за його словами, правоохоронці зможуть арештовувати майно, записане на родичів корупціонерів, чого зараз в Україні зробити неможливо.

"Наразі в Україні можна арештувати майно лише підозрюваного або обвинуваченого… (Тепер) можна буде арештовувати та конфісковувати майно третіх і підставних осіб: Лексуси, оформлені на тещу, або гроші, які кіберзлочинці крадуть з приватних рахунків і перераховують на власні", - пояснив Касько.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування