Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мінфін "спалив" у банку Пшонки кілька мільйонів євро – розслідування

Середа, 19 серпня 2015, 13:02

Міністерство фінансів у 2014 році розмістило у вже тоді проблемному "Банку Перший" ("БГ Банк") близько 5 млн євро, більша частина з яких "згоріла" після краху банку.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Наші гроші".

Ці гроші були європейським кредитом для держкомпанії "Укренерго". В результаті компанія отримала доступ лише до 1 млн 79 тис. євро, однак вимушена погашувати відсотки від повної суми, а пізніше їй доведеться сплачувати і тіло кредиту.

"БГ Банк" потрапив під контроль Артема Пшонки, сина тодішнього генпрокурора Віктора Пшонки, після того, як його продав "Банк Грузії".

Після перемоги Майдану і втечі Пшонок справи у банку значно погіршилися. Однак, незважаючи на це, 28 липня 2014 року заступник міністра фінансів Віталій Лісовенко (міністром тоді був Олександр Шлапак) підписав з банком договір рахунку.

Через два дні, 30 липня, Лісовенко все ж попросив в НБУ інформацію про надійність "БГ Банку", однак там нічого не сказали, зіславшися на банківську таємницю.

У цей час вже кілька тижнів було відомо з відкритих джерел про те, що банк ввів обмеження на зняття готівки та операції з картками, а в його офісі сидів куратор НБУ. 30 липня Нацбанк заборонив "БГ Банку" залучати депозити.

Однак всі ці сигнали про проблеми в банку Лісовенко проігнорував і 1 вересня перерахував на цей рахунок ті ж самі 5 млн євро, більшість з яких пізніше згоріла.

Наразі Лісовенко працює в уряді і займається питанням зовнішнього боргу України.

На цей час власником банку називали вже не Пшонку, а одного з головних спонсорів партії "Свобода" Ігоря Кривецького.

За словами іншого колишнього спонсора "Свободи" Володимира Дідуха (відомий як "Вова Морда"), свободівці отримали цей банк взамін на закриття кримінальної справи проти Пшонок (генпрокурором тоді був свободівець Олег Махніцький). Крім того, за словами Дідуха, з рахунків Пшонок, а також членів "Сім'ї" у цьому банку, на два дні був знятий арешт.

(Після виходу цієї новини з редакцією УП зв'язалася прес-служба "Свободи", яка запевнила, що Дідух ніколи не мав нічого спільного зі спонсорством "Свободи" і "Свободою" взагалі. Нагадаємо, у листопаді 2014 року кримінальний авторитет Дідух стверджував, що дав партії 48 мільйонів доларів на політичну діяльність.

Також у прес-службі заявили, що Кривецький не має і ніколи не мав відношення до "БГ Банку".)

Новими власниками контрольного пакету "БГ Банку" на той момент стали вихідці з Прикарпаття. У цей час банк задешево розпродав власні офісні приміщення у Львові.

27 листопада 2014 року в банк була введена тимчасова адміністрація, а 27 лютого 2015 року почалася процедура його ліквідації.

Восени в банку була проведена ще одна афера на 61 млн гривень.

30 жовтня змінилися акціонери і все керівництво банку. 75% акцій отримали вісім невідомих офшорних компаній. Наглядова рада звільнилася, а все управління перейшло в руки двох людей – головою правління став банківський менеджер середньої ланки Андрій Осипенко, а його заступником – Вадим Дратвер, який взагалі не мав жодного досвіду у банківській сфері.

Рішенням цих людей банк купив облігації внутрішньої державної позики, сплативши за них 61 млн грн, після чого перепродав їх невідомим компаніям за 9 тисяч грн.

Нові власники облігацій, дочекавшись дати погашення облігацій Мінфіном, стали мільйонерами. Пізніше договір про продаж цих облігацій зник і досі не відомо, хто саме їх купив. Ім'я покупця знає підконтрольний Нацбанку Розрахунковий центр, який провів платіж, але нікому не каже, посилаючись на банківську таємницю.

Тим часом "БГ Банк" за безцінь масово розпродував залишки своїх активів пов'язаним між собою дрібним компаніям з Житомира. Відповідні розпорядження підписував Дратвер, який пропрацював у банку лише 15 днів. Наразі він перебуває у розшуку.

Журналісти також виявили, що до проведення цих оборудок можуть мати відношення колишній заступник голови правління "Нафтогазу" Сергій Поліщук, чиїй дружині належали 5% "БГ Банку", а також колишній соратник старої влади, а зараз – нової, бізнесмен Сергій Шахов і позафракційний депутат, колишній член "Батьківщини" Сергій Міщенко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...