Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В АП пропонують звузити імунітет суддів та позбавити Раду впливу на них

Понеділок, 3 серпня 2015, 16:51

В Адміністрації президента пропонують скоротити суддівський імунітет та позбавити Верховну Раду права притягати суддів до відповідальності.

Про це розповів заступник голови АП Олексій Філатов на спільному брифінгу з експертами робочої групи, яка напрацьовує зміни до Конституції у частині реформи системи судочинства.

За його словами, 24 липня відповідні зміни попереднім рішенням підтримала Венеціанська комісія, і, після врахування її рекомендацій, документ буде надано конституційній комісії.

"Два основних моменти у цьому документі – ми забезпечуємо незалежність судової гілки влади та посилюємо відповідальність суддів. Зокрема, зміни передбачають обрання суддів безстроково, у той час як зараз існує випробувальний термін тривалістю у п'ять років, що надає політикам можливість впливати на суддю", – сказав він.

"Ми пропонуємо, щоб була створена Вища рада правосуддя, де більшість членів судді обирають між собою. Саме вона, а не Верховна Рада, буде давати згоду на притягнення судді до відповідальності. Водночас, імунітет судді буде звужений, а саме суддя матиме імунітет лише стосовно прийняття того чи іншого рішення. Якщо суддя вчиняє ДТП або інше правопорушення, він притягується до відповідальності як будь-який інший громадянин", – додав він.

Крім того, за словами Філатова, у проекті пропонується, щоб питання звільнення суддів Конституційного суду вирішувалося ним самим на підставі Основного закону.

"Інші структури у цей процес втручатися не будуть", – заявив заступник голови АП.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування