Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Силовики: під ВР планували теракт, мітинг організували "Свобода", "Укроп", партія Ляшка

Вівторок, 1 вересня 2015, 16:46

Спільна слідча група силових відомств щодо подій під Верховною Радою 31 серпня вважає, що йшлося про підготовку і проведення теракту.

Про це заявив генпрокурор Віктор Шокін на зустрічі президента з керівниками силових відомств, на якій Петру Порошенку доповіли про перші результати оперативно-слідчих дій щодо кривавих подій під парламентом.

Порошенку повідомили про 18 затриманих, щодо яких приймають рішення стосовно міри запобіжного заходу.

"Заходи щодо встановлення замовників вчорашньої провокації тривають", - повідомляє прес-служба президента.

За даними силовиків, трагічний мітинг організували політичні партії "Свобода", "Укроп", "Радикальна партія України", інші організації. Крім того, встановлено "кримінальні правопорушення за участю колишніх народних депутатів України".

За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, їх найближчим часом викличуть на допит для з’ясування міри їхньої участі в подіях.

За інформацією від генерального прокурора, спільна слідча група отримала додаткові данні, які дозволяють кваліфікувати дії зловмисників під час "провокацій" біля парламенту як "підготовку, організацію та проведення терористичного акту".

Шокін також запевнив, що слідство має завершитися в найкоротші терміни.

"Вже є 4 особи, яким оголошені підозри. Ще багатьом учасникам будуть оголошені підозри сьогодні-завтра", - сказав він.

Генпрокурор також висловив переконання, що "скоро усі дізнаються і замовників, і організаторів, і виконавців цих злочинів".

Порошенко наполягає, щоб розслідування відбувалося максимально прозоро і швидко, аби "ми не розтягували на місяці і роки визначення тих, хто вбиває і намагається дестабілізувати ситуацію всередині країни".

Аваков наголосив, що з боку представників правоохоронних органів під парламентом 31 серпня "не було жодних провокативних дій".

"Ми фактично не маємо жодного постраждалого з боку цивільних осіб. Це принципова відмінність від подій на Майдані", - наголосив міністр.

Він зауважив, що характер пошкоджень у бійців свідчить про застосування великої кількості важких та гострих предметів з боку протестувальників.

Особливо цинічними та брутальними назвали дії тих, хто "перешкоджав каретам швидкої допомоги вивозити поранених бійців та перекривав дороги, піддаючи життя правоохоронців ризику".

Президент наголосив на необхідності притягнення цих злочинців до відповідальності за усією суворістю закону.

У зустрічі з президентом узяли участь секретар РНБО Олександр Турчинов, генпрокурор Віктор Шокін, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова СБУ Василь Грицак.

Як відомо, 31 серпня під Верховною Радою сталися сутички між силовиками та мітингувальниками, боєць добровольчого батальйону спецпризначення "Січ" Ігор Гуменюк кинув у силовиків бойову гранату. Внаслідок цього вже 3 молодих хлопці загинули, ще близько 140 осіб поранені.

Голова МВС Арсен Аваков звинуватив лідера партії "Свобода" Олега Тягнибока та його однопартійців у трагедії під Верховною Радою. Тягнибок і "Свобода", у свою чергу, заперечують свою провину і звинувачують керівництво МВС та владу загалом у провокації.

Фінансування партій "Укроп", "Свобода" та "Радикальна партія Олега Ляшка" деякі політики в різний час пов’язували з олігархом Ігорем Коломойським. Частина "свободівців" нещодавно увійшла в "Укроп" на Львівщині.

Фото з подій під Радою дивіться тут.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування