Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія веде війну проти України, хоч і не зізнається – Порошенко

Вівторок, 29 вересня 2015, 20:37

Росія веде війну проти України, незважаючи на те, що не визнає це офіційно.

Про це заявив президент України Петро Порошенко у своєму виступі на засіданні Генасамблеї ООН у вівторок увечері.

"Незважаючи на той факт, що поки Росія відмовляється офіційно визнати пряме військове втручання, сьогодні немає жодних сумнівів, що це - агресивна війна, спрямована проти моєї країни, проти України", - сказав він.

"Хотів би заявити, що тут ми змушені боротися з реальними, повністю озброєними регулярними військами збройних сил Російської Федерації. Важке озброєння, військове обладнання сконцентроване на окупованих територіях в таких кількостях, що армії більшості країн-членів ООН можуть про це лише мріяти", - зазначив Порошенко.

За його словами, під час конфлікту на Донбасі "більше 8 тисяч українців, з яких 6 тисяч - це цивільні особи, загинули від рук підтримуваних Росією терористів і окупаційних військ на Донбасі".

"Більше 1,5 млн жителів Донбасу були змушені піти зі своїх будинків і стали внутрішньо переміщеними особами, які переїхали в інші, більш безпечні регіони України", - додав президент.

"Я хотів би привернути вашу увагу до того, що не вперше постійний член Ради безпеки ООН підриває мир і безпеку на регіональному та міжнародному рівні", - заявив він.

За словами Порошенка, "для того, щоб зберегти свій вплив у сусідніх країнах, Росія протягом десятиліть навмисно створювала навколо себе пояс нестабільності".

Президент також зазначив, що Росія зловживає правом вето і з моменту агресії по відношенню до України вона двічі скористалася ним в Радбезі ООН.

"Україна виступає за поступове обмеження права вето з подальшим скасуванням цього права. Право вето не має стати актом прощення за злочини, яке може використовуватися завжди, яке можна витягти з рукава для того, щоб уникнути справедливого покарання", - додав він.

Порошенко також виступив за розширення складу Ради Безпеки ООН.

Він вважає, що додаткове місце непостійного члена в Раді має бути надано Групі східноєвропейських країн – їхня кількість збільшилась в два рази протягом останніх двох десятиліть.

"Україна також вважає поліпшення миротворчої архітектури Організації важливим елементом реформи ООН", - заявив президент.

"Спеціальна миротворча операція під егідою ООН може стати дуже корисним інструментом для сприяння здійсненню Мінських угод", - зазначив він.

Окрім того, Порошенко нагадав, що у разі невиконання мінських угод усіма підписантами, не буде жодної "альтернативи санкціям і навіть їх зміцненню".

Президент України також заявив, що засуджує тероризм у всіх його формах і проявах, згадавши про діяльність ІДІЛ, Аль-Каїди, Боко Харам, Аш-Шабаб та інших.

У зв'язку з цим він запропонував, щоб 70 сесія Генеральної Асамблеї розглянула питання про запровадження Міжнародного дня пам'яті жертв терористичних актів.

Порошенко також порушив питання дотримання прав людини, зазначивши, що російська агресія загострила проблему забезпечення прав людини в Криму та деяких районах Донецької та Луганської областей.

"Всіма законними засобами ми будемо продовжувати захищати права кримських татар - корінного народу України, і українців, які страждають від репресивної політики окупаційної влади на Кримському півострові", - заявив він.

"Я вважаю, що проблема кричущих порушень прав людини в Криму заслуговує окремого розгляду в рамках Генеральної Асамблеї ООН. Я сподіваюся, що рішення розглянути це питання буде прийнято в ході поточної сесії", - додав глава держави.

Порошенко також згадав імена Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, незаконно затриманих і засуджених в Росії.

"Я закликаю ООН та її держав-членів почати всесвітню кампанію чинення тиску на російську владу для того, щоб негайно звільнити всіх українських громадян, яких вони тримають в заручниках", - сказав він.

Окрім того, президент звернувся до Генеральної Асамблеї з проханням рішуче засудити пропагандистську кампанію Росії проти України та обговорити способи протидії їм.

Глава держави також запропонував провести спеціальне засідання Генеральної Асамблеї, присвячене тридцятій річниці Чорнобильської катастрофи у квітні 2016 року.

Трансляція виступу Порошенка здійснювалася на сайті ООН. На відео було видно, що російської делегації під час виступу українського президента не було на місці.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: