Гонтарева: Порошенко не зобов'язаний продавати свої бізнеси

Субота, 3 жовтня 2015, 13:30

За законом, президент України не зобов'язаний продавати свої бізнеси.

Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявила глава Нацбанку Валерія Гонтарева, коментуючи питання про те, що президент України Петро Порошенко наразі не може подати особистий приклад (олігархам, які мають активи за межами України) і продати бізнес, який належить йому.

Згадуючи про банк "Фінанси і Кредит" Костянтина Жеваго, Гонтарева заявила:  "Жеваго була дана можливість реструктуризації. І він її робив, але мало зробив. З урахуванням того масиву проблем, які йому треба було розчистити, трьох років йому було б недостатньо. Йому треба було робити все набагато швидше, хоч щось продати зі своїх бізнесів, щоб капіталізувати банк. Але він не захотів ... Жеваго потрібно було визначитися, що для нього основний бізнес. Він же скупив різні бізнеси, ось і настав час визначити основний, а інше - спробувати продати". 

На уточнення, що Порошенко свої бізнеси не продав, глава НБУ додала: "А ці бізнеси винні президентському банку мільярди гривень вкладів населення? "Рошен", наприклад, там кредитується?". 

"Глава держави, за законом, не зобов'язаний продавати свої бізнеси, і в інших країнах таких вимог теж немає", - заявила Гонтарева.

"Адже, наприклад, Дональд Трамп, коли йшов кандидатом у президенти, свої бізнеси не продавав. Є вимога передати їх в управління сторонньому керуючому фонду. Що глава держави і зробив", - зазначила глава Нацбанку.

Як відомо, під час виборчої кампанії навесні 2015 року Порошенко пообіцяв продати свої активи, крім "5 каналу", і потім найняв для цих цілей інвестиційну компанію Rothschild в консорціумі з українською інвестгрупою "Інвестиційний капітал Україна".

Нагадаємо, у період перебування на посаді глави Ради національної безпеки і оборони у березні 2005 року Порошенко передав всі свої бізнес-активи в ЗНКІФ "Петра Порошенка", пізніше перейменований в "Прайм Ессетс Кепітал".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News