Львівська чиновниця вирішила звільнитися після скандалу щодо церкви

Середа, 7 жовтня 2015, 15:17

Начальник управління культури Львівської міськради Ірина Магдиш написала заяву на звільнення після того, як міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що "навряд чи зможе працювати з нею в одній команді".

"Я уже написала заяву про відставку, бо ситуація зайшла у глухий кут", - сказала вона Zaxid.net.

Керівник департаменту гуманітарної політики ЛМР Галина Слічна підтвердила відставку Магдиш із посади. За її словами, таке рішення її підлеглої стало для неї несподіванкою.

"Ірина Магдиш – дуже професійна людина, у мене ніколи не було зауважень до її роботи, але це її особисте рішення і його треба поважати", - сказала Слічна виданню.

Раніше 7 жовтня міський голова Львова Андрій Садовий вибачився у Facebook за слова Магдиш про роль церкви у житті львів’ян, які вона сказала в інтерв’ю "Українській правді. Життя".

"Не знаю, чи мої слова в повній мірі компенсують ту образу, якої зазнали вірні та представники церкви від слів керівника управління культури міста Львова. Але мої вибачення щирі. Бо ці слова образили і мене особисто", - написав Садовий.

"Релігія – це дійсно особиста справа людини. І громада має мати весь спектр культурної пропозиції. І справа міста робити таку пропозицію, створювати відповідні умови, а не показувати на когось пальцем і казати, що хтось щось робить не так", - зазначив він.

"Вірю, що вміння і таланти пані Ірини будуть корисними в місті. Але я особисто вже навряд чи зможу з нею працювати в одній команді", - заявив мер Львова.

Станом на 15:00 такого допису у Facebook Садового уже немає.

Магдиш в інтерв’ю сказала, що у Львові є райони, де немає жодного культурного центру, бібліотеки, театру або кінотеатру, "єдина розвага для людей в такому районі – церква", і "церква починає на цьому жирувати і зловживати страшним чином".

"В одному з таких районів в кожній школі у вестибюлі стоїть фігура Божої матері, обкладена квітами, такий вівтар маленький. Іноді я там заставала моменти, коли під час уроків діти стояли як на лінійці перед цим вівтарем, а пастор правив службу. На моє запитання, чому діти тут, а не на уроках, ніхто не знайшов, що відповісти", - казала Магдиш.

"Це їхні гроші. Їхні парафіяни – це їхні гроші, а прихожан треба виховувати з малих років. Якщо людина звикла ходити до церкви як на єдину розвагу у своєму світі, і вносити пожертвування, то церква буде процвітати", - додавала вона.

На її думку, "церква не має бути єдиною інституцією і культурною пропозицією, ми маємо пропонувати людям інші можливості".

Поява цього матеріалу викликала обурення у консервативних колах УГКЦ. Ієромонах УГКЦ, отець Юстин Бойко у відкритому листі до Андрія Садового попросив прояснити особисту позицію мера міста та міської Ради з цього приводу.

Лист представника УГКЦ Садовому. Скрі-шот із "Катольцького оглядача"

Згодом ієромонах подякував Садовому за вибачення.

ПОДЯКАп. АНДРІЮ САДОВОМУЛьвівському міському головіВельмишановний Пане Голово,щойно прочитав Ваше вибачення перед...

Posted by Єрм. Юстин Бойко on Wednesday, October 7, 2015

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:43
футболШевченко вірить у перспективи Судакова в чемпіонаті Італії чи Англії
13:40
фотоЗ Литви до України прибула партія бронетранспортерів M577
13:39
Європейські компанії шукають лазівки для продовження роботи в РФ після скасування винятків із санкцій
13:39
відео"Ціль знищено": Олещук показав роботу зенітників по ворожих "Шахедах"
13:30
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"
13:25
фотоРосіяни скинули авіабомбу на Костянтинівку: постраждали 5 людей в цивільному авто
13:24
"Держоператор тилу" за невиконання контракту відсторонив постачальника продуктів для армії
13:24
Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії
13:20
СБУ повідомила про підозру гауляйтерам ЗАЕС, які від’єднували її від енергосистеми України
13:15
хокейЗбірна України зіграє на чемпіонаті світу в Дивізіоні 1В: розклад матчів
Усі новини...