Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гройсман про рік роботи: Я недооцінював ризики

П'ятниця, 27 листопада 2015, 09:33

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман визнає, що державна система чинить опір реформам через страх змін і приватні інтереси олігархів.

Про це він заявив перед "годиною уряду" в парламенті, виступаючи з нагоди річниці вступу на посаду голови Верховної Ради.

"Сьогодні рівно рік, як ми з вами обралися", - сказав Гройсман.

"Сьогодні в мене менше ілюзій і більше досвіду, в тому числі негативного…Я недооцінював ті ризики, з якими довелося зіткнутися", - заявив він.

За словами спікера, будь-які реформи мають свої ризики. "Рівень довіри до влади сього свідчить, що ми усі не завжди відповідаємо очікуванням суспільства щодо темпу і глибини таких реформ", - сказав він.

"Я мав великі надії, що нам швидко вдасться провести ті зміни, яких ми чекали стільки років. Сьогодні в мене менше ілюзій і більше досвіду, в тому числі й негативного… Я недооцінював ті ризики, з якими довелося зіткнутися", - зізнався Гройсман.

"Масштаб нашої катастрофи. Ми всі розуміли, що потрібні зміни, але до кінця не віддавали собі звіт, що система прогнила настільки, що в ній практично не залишилося нічого, що б не було вражено руйнуванням", - заявив він.

На його погляд, "система була приречена", а реформи постійно натикаються на "інституційну слабкість".

"Рівень деградації всієї системи управління в державі виявився катастрофічним. Людей, здатних спроектувати необхідні реформи, визначити чіткий план дій і його реалізувати, виявилось так мало", - сказав спікер.

"Працюючи в уряді, і тепер в Верховній Раді, я завжди спирався на експертів із громадського середовища, і міжнародних експертів – але усі, хто хоч раз проводив зміни, знає, що від ідеї до реалізації – великий шлях. І саме брак управлінської спроможності в системі є одним із ключових гальмуючих факторів", - заявив Гройсман.

За його словами, коли доходить-таки до реформ, система "починає чинити шалений опір".

"У багатьох випадках за цим опором стоїть простий людський страх. Але системним його робить те що в багатьох випадках чиновники звикли діяти не в інтересах держави, а у своїх власних приватних інтересах. І саме малі і великі олігархи мобілізують систему для того, щоб супротивити будь-яким позитивним змінам", - вважає голова парламенту.

А крім того, "включається ще одне гальмо – популізм".

"Наша політична традиція досі побудована на заграванні з настроями людей, на красивих гаслах і порожніх обіцянках. І чим більші і глибші проблеми у суспільстві, тим пишніше процвітає ця пліснява. Популізм сьогодні – одна з головних загроз для проведення успішних реформ", - сказав Гройсман.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування