40 пам'ятників Леніну не вважаються пам'ятками - Мінкульт

Субота, 28 листопада 2015, 16:56

Сорок пам’ятників Володимиру Леніну й один пам’ятник борцям за Радянську владу вирішено не заносити до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Відповідний наказ (№977) підписав міністр культури В’ячеслав Кириленко 26 листопада, повідомляється на сайті міністерства.

Це рішення ухвалено на виконання закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", а також фахових висновків та рішень Експертної комісії з розгляду питань занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Мінкультури.

Серед таких об’єктів монументального мистецтва: 40 – пам’ятники Леніну, і один пам’ятник борцям за Радянську владу на західноукраїнських землях.

Ці об’єкти розташовані: у Слов’янську (Донецька обл.) – 1, у Запоріжжі – 1, у селищі Гоща (Рівненська область) – 1, у селищі Мечебилове (Харківська область) – 1, в Ізяславі (Хмельницька область) – 1, а також 36 пам’ятників у Чернігівській області.

"Ці об’єкти, які тепер не мають статусу пам’яток, офіційно не знаходяться під охороною держави", - сказано в повідомленні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування