Влада готує відповідь на обшуки у кримських татар - депутат

Середа, 4 листопада 2015, 09:01

Влада планує заходи щодо захисту кримських татар у зв'язку з обшуками й кримінальними справами проти них в анексованому Росією Криму.

Про це сказав "Крим.Реалії" заступник комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Георгій Логвинський.

"Я підтримую кримськотатарське співтовариство в тому, що робиться недостатньо для підтримки кримчан. Але слід зазначити, що порушено кримінальні провадження, збираються докази", - сказав він.

"Ми вже плануємо заходи разом із прокуратурою, разом із прем'єр-міністром країни з захисту наших людей", - заявив Логвинський.

Як відомо, вранці 2 листопада у Криму пройшли обшуки в домівках колишніх співробітників кримськотатарського телеканалу ATR – Лілі Буджурової, Ельзари Іслямової і в домі батьків власника телеканалу Ленура Іслямова, а також у його домі в Москві. За даними ФСБ, обшуки пов'язані зі справою проти власника ATR, який є одним із ініціаторів громадської блокади Криму.

Міністерство внутрішніх справ України порушило два кримінальні провадження за фактом незаконних обшуків у близьких Ленура Іслямова в Криму.

Міністерство закордонних справ висловило переслідуваним кримчанам свою підтримку.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець і перший заступник прокурора АРК Назар Холодницький висловилися на підтримку журналістів і власника АТR.

Президент України Петро Порошенко заявив: "Обшуки в домівках відомої кримськотатарської журналістки Лілії Буджурової, а також співробітників каналу ATR – це чергове порушення прав людини на півострові і ще одна спроба помсти нашим громадянам".

А голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров сказав, що заяви на підтримку журналістів у Криму потрібні, але є й більш дієві інструменти тиску на російську "владу" Криму.

На його думку, адекватною відповіддю на обшуки має стати відключення електроенергії для анексованого півострова.

"Ми вимагаємо від уряду країни як попередження окупаційній владі Криму, у якості єдиного реального інструменту для захисту прав людини, прав громадян України в окупованому Кримі протягом тижня на два-три дні відключити енергопостачання", - сказав Чубаров.

Така пропозиція поки не знаходить згоди у фахівців-енергетиків.

Голова Меджлісу не виключив, що у випадку відсутності дій української влади з відключення електроенергії для анексованого Криму, це можуть зробити громадяни, не згодні з пасивною позицією офіційного Києва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування