Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Перейменування в рамках декомунізації хочуть завершити в лютому

Понеділок, 21 грудня 2015, 16:00

До 21 лютого 2016 будуть перейменовані всі населені пункти, які підлягають перейменуванню в рамках закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) режимів і заборони пропаганди їхньої символіки".

Про це заявив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, передають Українські новини.

"Я переконаний, що до 21 лютого наступного року... до цього моменту Україна позбудеться наслідків правління комунізму на своїй карті", - сказав він.

В'ятрович переконаний, що наступного тижня (21-25 грудня) комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розгляне близько 100 пропозицій щодо перейменування населених пунктів, після чого ці пропозиції зможуть бути винесені в сесійний зал Верховної Ради.

Він зазначив, що всього в рамках декомунізації повинні бути перейменовані близько 940 населених пунктів.

Раніше перший заступник голови Ради Андрій Парубій повідомив, що парламент до 21 лютого 2016 за поданням Українського інституту національної пам'яті буде приймати рішення з перейменування населених пунктів.

Перелік міст і сіл та інтерактивну карту міст і сіл, які належить перейменувати, раніше оприлюднював Український інститут національної пам’яті.

Станом на 13 серпня, зміні підлягали назви 30 міст і 51 містечка (смт), 711 сіл та 116 селищ.

Перейменування як декомунізація
Перейменування як декомунізація

9 квітня Верховна Рада ухвалила 4 закони про декомунізацію – про заборону пропаганди комуністичного та нацистського режимів, щодо відкриття архівів КГБ, вшанування борців на волю України у ХХ ст., увічнення перемоги над нацизмом в Другій світовій війні.

21 травня вони набули чинності.

До назв, які слід перейменовувати, належать ті, у яких використані імена (псевдоніми) осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії (від секретаря райкому і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік, працівників органів держбезпеки.

Також підлягають зміні найменування, у яких використано назви СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік та похідні від них; назви, пов’язані з діяльністю Компартії, річницею Жовтневого перевороту, встановленням радянської влади, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування