Порошенка просять не віддавати "Межигір'я" Міністерству оборони

Понеділок, 7 грудня 2015, 13:45

Журналісти-розслідувачі просять президента Петра Порошенка не передавати резиденцію Межигіря до Міноборони і вважають, що президент сам не має ухвалювати таких рішень.

Про це заявили журналісти-розслідувачі з проекту YanukovychLeaks у відкритому листі до Петра Порошенка, текст якого має в розпорядженні Українська правда.

Вони назвали ініціативу президента  про передачу колишньої резиденції "Межигір‘я" в управління Міністерства оборони – "помилковою та небезпечною".

"Подібне рішення буде порушенням усіх можливих законів та юридичних норм, оскільки на даний час майно резиденції є заарештованим в якості речового доказу в кримінальній справі, і будь-які рішення стосовно зміни власника резиденції може приймати лише суд" - йдеться у зверненні журналістів.

На думку розслідувачів, резиденцію президента-утікача було збудовано за кошти, отримані від вчинення ним корупційних дій.

Також після втечі Януковича резиденція утримується виключно за рахунок відвідувачів і не отримувала державного фінансування. 

"Межигір‘я повинне стати Національним парком - пам‘ятником корупції, який би нагадував теперішнім та майбутнім посадовцям про те, яка доля чекатиме крадіїв, що намагаються відгородитися від своїх співгромадян високим парканом" - зазначають підписанти відкритого звернення. 

Підпорядкування колишньої резиденції Януковича Міністерству оборони, на думку журналістів, призведе до закриття його території для відвідувачів та фінансування резиденції коштом платників податків.

"За відсутності будь-яких прорахунків економічної доцільності такого кроку та вартості переобладнання резиденції під реабілітаційний центр, подібне рішення містить в собі надзвичайно високі корупційні ризики, що фактично є поверненням до практики зловживань часів уряду Януковича" - наполягають журналісти.

Автори звернення пропонують передати управління Межигір'ям спеціально створеному трасту, до наглядової ради з "активістів, місцевих громад та представників державної влади з можливістю ведення господарської діяльності та залучення коштів з метою забезпечення поточних потреб та подальшого розвитку об‘єктів". 

Відповідний законопроект журналісти готові розробити разом із правниками-волонтерами. 

"Звертаємось до всіх суб’єктів законодавчої ініціативи з закликом взяти в свої руки вирішення проблеми "Межигір‘я" у спосіб, що стане символом та прецедентом повернення громадськості майна, здобутого корупційним шляхом".

13 жовтня президент Петро Порошенко запропонував Кабінету міністрів передати у відання Міноборони резиденцію екс-президента Віктора Януковича "Межигір'я".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування