Автор доповіді розповів про роль Путіна в катастрофі МН-17

Середа, 24 лютого 2016, 16:05

Один з основних авторів чергової доповіді "Bellingcat" Даніель Ромайн вважає, що рішення про відправку в Україну комплексу "Бук", з якого збили літак рейсу МН-17, навряд чи приймалось без президента Росії Володимира Путіна.

Про це він сказав в інтерв'ю німецькому виданню Bild.

За словами Ромайна, група простежила і виявила військових 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська, які безпосередньо приймали рішення щодо перекидання "Бука" та, ймовірно, стріляли з нього.

Проте, уточнив він, на думку дослідників, "рішення направити в Україну "Бук" мали приймати на більш високому рівні, ніж 53-тя бригада".

Тому у звіті описані командири 20-ї армії РФ та Західного воєнного округу, які й могли приймати таке рішення.

"Ми кажемо, що Міноборони Росії несе основну відповідальність, бо рішення відправити в Україну систему ППО приймалось саме на цьому рівні", - заявив Ромайн.

Однак він припустив, що в Міноборони могли точно не вказати, яку саме із систем ППО відправляти, а "Бук" обрали уже на рівні керівництва ЗВО чи 20-ї армії.

"Щодо Путіна: прийняття рішення про відправку в Україну передової зенітної установки без його відома є малоймовірним. Але й малоймовірно те, що він точно знав, яку саме зброю відправили. Він, мабуть, поклався на вибір командування ППО", - вважає експерт.

Як відомо, у середу "Bellingcat" опублікував чергову частину звіту про причини трагедії МН-17, де назвав російських військових, які, ймовірно, збили літак.

Роман Романюк, Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування