Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Влада буде призупиняти виплати переселенцям, у яких сумнівається

Четвер, 25 лютого 2016, 15:10

Влада вирішила призупиняти соціальні виплати особам, щодо яких сумнівається, чи вони переселенці, але при підтвердженні справедливості виплат вони будуть поновлені.

Про це заявив міністр соціальної політики на брифінгу з головою СБУ Василем Грицаком щодо шахрайських схем із виплатами вимушеним переселенцям.

На сьогодні зареєстровано понад 1,7 млн осіб. Тому влада відмовилася від ідеї тотальної перереєстрації вимушених переселенців, сказав Розенко.

Натомість шляхом аналітичної роботи органи влади складають списки людей, щодо яких можуть бути сумніви, щодо яких треба провести додаткові перевірки і які можуть отримувати виплати.

Міністр зазначив, що виплати не скасовують, але можуть тимчасово призупинити на підставі подань правоохоронців.

Якщо з’ясується помилка, то виплата "реальним" переселенцям буде поновлена в повному обсязі – з моменту її призупинення, запевнив він.

"Реальні переселенці нічого не втратять… Чесним людям немає чого боятися, боятися треба шахраям, злочинцям, тим чиновникам, які організували корупційну схему навколо цього питання", - заявив Розенко.

Міністр закликав притягати до відповідальності працівників Міграційної служби, Пенсійного фонду, управлінь соцзахисту, місцевих адміністрацій, якщо вони замішані в шахрайських схемах.

"Сьогодні ми щомісяця сплачуємо лише пенсій вимушеним переселенцям приблизно 2 млрд грн. У цілому річний обсяг різноманітних виплати переселенцям складає близько 30 млрд грн.", - заявив Розенко.

"Якщо взяти навіть не 50%, як сказав голова СБУ, а 30%, які осідають у шахрайських схемах – це вже будуть щонайменше річні видатки на рівні 10 млрд. грн. 10 мільярдів, які не потрапляють до бюджету і не стають доходами вимушених переселенців – а йдуть по кишенях чиновників і слугують оплатою праці незаконних збройних формувань", - додав він.

На сьогодні пенсії отримують близько 1,1 млн переселенців, сказав Розенко.

"У минулому році ми припинили виплати пенсій приблизно для 22 тисяч осіб, які померли", - сказав міністр, і припустив, що реальна цифра мала б бути 70-80 тисяч. Для "мінімум 60 тисяч осіб, смерті яких в Україні не зареєстровані", виплати тривають, додав міністр.

"Ми не така багата держава, щоб годувати нечесних на руку чиновників", - сказав Розенко і додав, що ці кошти краще б спрямувати на покращення соцзахисту реальних переселенців.

Глава СБУ додав, що тільки в Донецькій області скасовано довідки переселенців близько 250 тисячам осіб – і більшість із них не оскаржила цього. У Дніпропетровській області "на 100 скасованих довідок переселенця до органів влади для її поновлення звернулося лише 10% осіб".

Олена Рощина, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування